Saman ile ilgili deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında saman kelimesi olan deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Ayrıca deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim ve atasözlerini karıştırmayın ikiside farklıdır. Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler. Deyimler ise, kalıplaşmış anlatım araçlarıdır. Cümle şeklinde olanlar bile bir anlam bütünlüğü taşımaz. Asıl anlamlarını içinde bulundukları cümleden alırlar; aldıkları anlam da değişmez bir kural niteliğinde değildir.
Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde
‘çok zaman önce’ anlamında bir tekerleme.
Postuna saman doldurmak
öldürmek.
Saman alevi gibi
birden parlayıp arkasından hemen yatışan.
Saman altından su yürütmek
belli etmeden iş çevirmek, ortalığı karıştırmak: ‘saman altından su yürüten, ürkek, kaypak görünüşlü insanoğlunu tanımışlığı var.’ -y. Kemal.
Saman gibi
tatsız, yavan: ‘saman gibi bir yaşamdı günlük yaşamım ama her şey dışarıdan bakılınca hiç de kötü değildi.’ -e. Bener.
Sap derken saman demek
belirli ve doyurucu bir düşünce ortaya koyamamak: ‘konuşma, sap derken saman demek kabîlinden hiçten şeylerden ibaret kalmıştır.’ -r. H. Karay.
Sap yiyip saman sıçmak
kaba 1) bir olaya kızıp ateş püskürmek; 2) yararsız şeylerle uğraşmak.
Sapla samanı karıştırmak
iyi ile kötüyü ayıramamak.