Şarap ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında şarap kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Şarap hakkında atasözler nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
Şaraptan bozma sirke keskin olur
İnsan bir ömür doğru yoldan ayrılmamalıdır. Sonradan azgınlık gösteren kişi, eskiden beri yolunu şaşırmış kimseden daha azgın olur
Veresiye (borca) şarap içen, iki kez (kere) sarhoş olur
Borç yapıp veresiye alışveriş eden, iki kez üzülür. Aldığı zaman, “bir süre sonra parayı nasıl ödeyeceğim” diye kaygılanır. Ödeme zamanı gelince de “sanki karşılıksız ödeme yapıyormuş” gibi sıkıntı duyar, öfkelenir. Bu nedenle veresiye ve borç almaktan uzak durmak gerekir.
Candan ahbap, kandan şarap olmaz
Kandan bir içecek veya şarap yapılamayacağı gibi hiç kimse de tam anlamıyla içten, fedakâr dost olamaz. Kişisel çıkarlar söz konusu olduğunda dostluk lafta kalır.