Sel ile gelen yel ile gider, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Sel ile gelen yel ile gider.
Emek vermeden ele geçen para çarçur olur gider. Alın teri dökmeden kazanılan paranın kıymeti olmaz. Böyle paralar kolayca yok olur, sahibine faydası olmaz, zararı olur.
Kısaca anlamı : “Emek çekilmeden ele geçen para, mal vb., gereksiz yerlere harcanır, kullanılır, çarçur olur gider” anlamında söylenir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Hızlı başlayan ilişkileri hızlı bir şekilde bitti. Boşuna dememişler sel ile gelen yel ile gider diye.
Açıklama ve kompozisyon : Bazı şeylerin kalıcı olması için emek vermek gerekir. Emek vermediğiniz hiçbir şey yanınızda uzun süre kalmayacaktır. Zaten insanlar emek vermedikleri şeylere çok fazla değer de vermezler. Bu şekilde hayatımıza girmiş olan olaylar ya da olgular aynı hızla hayatımızdan çıkarlar.
Hiçbir azık, emek verilerek kazanılan azıktan daha tatlı, daha bereketli olamaz. Kişinin alın teri ile kazandığı kuru bir ekmek; hak etmeden elde ettiği baldan daha tatlı ve daha değerlidir. İnsanın diğer canlılardan farkı, ihtiyaçlarını aklı sayesinde gidermesidir. Hayvanların; Allah’tan gelen iç güdüleri vardır. Bundan bir milyon sene önce karıncalar nasıl beslenme ihtiyacını giderdiyse; bugün de aynı şekilde gidermektedir. Ancak insanlar için bu tür ihtiyaçlarını gidermek farklı farklıdır. Kimisi çalışıp çabalayarak, kendi emeğiyle, kimisi hazıra konarak, kimisi çalıp çırparak giderir ihtiyaçlarını.
Fakat mühim olan, ihtiyaçları hak yoldan ayrılmayarak gidermektir. Mirasa konan bir adam, servetinin kıymetini bilmez. O parayla aldığı en güzel yiyecekler bile ona tat vermez. Ve o para çarçabuk biter. Lakin sel ile değil de alın teri ile gelen zenginlik bereketlidir. Onu zor koşullarda elde eden kişi, elinde tutmanın da yollarını iyi bilir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net