Şeytan kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? veya şeytan cümlesi olan atasözleri nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber atasözünü derledik.
Atasözleri Türkçe’de “sav” ve “irsal-i mesel” olarak da adlanılır. Türk Dil Kurumu’nun Tanımı: Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz, darbımesel. İslamiyet öncesinde sav, divan edebiyatında irsal-i mesel ya da darb-ı mesel denirdi. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, halkın yalnızca ortak duygu ve düşüncelerini değil ortak dil zevkini de yansıtır. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
ŞEYTAN İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Acele işe şeytan karışır.
İnsanlar yaratılışlarına göre aceleci olarak dünyadaki yerlerini almaktadır. Kimi insanlar ise aceleci olmayan sabırlı bir niteliğe sahiptir. Acele etmeyen nitelikli insanlar işlerini oluruna ve zamanına bırakarak kararlı bir şekilde olmasını sağlarlar. Acele ile işini bitirme çabası gösteren kişiler ise bu işin acelesi yüzünden bir çok detayı gözden kaçırır, yanlış olmasına sebebiyet verir; işin sonuna gelmeden çok fazla zorluk ile karşılaşır. Bundan dolayı sinirlenir, öfkelenir ve hatta şeytana uyarak yapmakta oldukları işine son bile verebilirler.
İnsan insanın (adam adamın) şeytanıdır.
İnsanlar, yapıları gereği kıskançtırlar. Sağlam bir din duygusu ve ahlak anlayışı kazanmakla insan olgunlaşır, başkalarının elindekileri kıskanmamaya başlar. Ahlaken gelişmemiş, uygunsuz bir arkadaş, insanı doğru yoldan saptırır; kötülüğe sürükler.
Şeytanın dostluğu darağacına kadardır.
İnsanı iyiye klavuzluk eden de, kötüye klavuz eden de arkadaşıdır. Kötü arkadaş insanı yoldan çıkarıp ölüme kadar sürükleyebilir. Arkadaşlarımızın kimler olduğuna dikkat etmek zorundayız. Çıkarcı, kötü niyetli kimse insanı yoldan çıkarıp ölüme kadar götürebilir. Oysa o ana kadar hep bizim yararımıza çalışıyor gibi görünmüştür.
Şeytanla kabak ekenin, kabak başına patlar.
Bir işte ortak çalışmak istediğimiz kimsenin ahlakını ve niyetini iyice öğrenmeliyiz. Hileci ve kurnaz kimse ile ortaklık eden kişi, hilenin kurbanı olur.
Şeytanla saman eken, sapını alır.
Bir işe kalkışmadan önce bize yardımcı olacak kişilerin huylarını ve niyetlerini iyi saptamalıyız. Eğer onları tanımadan iyi niyetle yaklaşırsak ve karşımızdaki soysuz bir insan ise bize yararından çok zararı dokunacaktır. Bunun sonucunda işe başlamadan önceki değerlerimizide kaybetmiş ve bunu tecrübe etmiş oluruz. Kötü bir tecrübeyi hiçbir aklı başında insan yaşamak istemez. Bu suretle temkinli ve karşımızdakileri çok iyi tanıyor olmalıyız.