Sıçan ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında sıçan kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Sıçan hakkında atasözler nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
Sıçan deliğe sığmamış, bir de kuyruğuna kabak bağlamış
1) yapamayacağı kadar ağır bir işi varken başka bir iş daha yüklenmiş; 2) kendisi sığıntı durumundayken yanına bir kişi daha almış.
Sıçan (fare) çıktığı deliği bilir
Gizli bir iş yapmak amacıyla teşebbüse geçen kimse, yakayı ele verme durumunda nereye kaçacağını, hangi önlemleri alacağını bilir ve ona göre davranır.
Kedinin usluluğu sıçan görünceye kadar
Her insanın dayanamadığı ve baştan çıkaran zayıf bir yönü vardır. Bu yüzden atılgan ve hareketleri insanların sakin sakin durduğuna kanmamak gerek. Çünkü onları harekete geçirecek bir durum olduğunda eski hallerine hemen geri dönerler, atılgan ve hareketli olurlar.
Kedi yavrusunu yerken sıçana benzetir
Kişi, çıkar sağlamak için yakınındaki suçsuz birine kötülük etmek isterse eğer bu konuyla ilgili çeşitli bahaneler üretir ve çıkar sağlayacağı yakınını düşmanına benzetir.
Dam yandı, içindeki sıçan da birlikte yandı.
Bir olay sonucunda büyük bir kayıp oldu, ancak eskiden yol açtığı rahatsızlık da sona erdi.
Aslan kocayınca sıçan deliği gözetir
Güçlü olduğunda ağır ve büyük işler yapan, büyük kazançlar elde eden kimse, güçten düşünce pek küçük işlerle uğraşır, azla yetinir.
Al ile aslan tutulur, güç ile sıçan (gücüğen) tutulmaz
Bir kimse zekâsını kullanarak kendisinden güçlü olan yaratığı yenebilir ancak gücünü kullanarak kendisinden daha güçsüz ama zeki olan bir yaratığın üstesinden gelemez.
Al aslan tutar, güç sıçan tutmaz
Bir kimse zekâsını kullanarak kendisinden güçlü olan yaratığı yenebilir ancak gücünü kullanarak kendisinden daha güçsüz ama zeki olan bir yaratığın üstesinden gelemez.