Sirke ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında sirke kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Sirke hakkında atasözler nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
Şaraptan bozma sirke keskin olur
Atasözü Anlamı : Hiçbir zaman işi asıl görecek değerin aslından vazgeçilmemelidir. Bir çivi tornavidanın işini görmeyeceği gibi, bakkalcı bir insandan da demirci ustası olması beklenmez. Araçlar ve insanlar sonradan değiştirilerek işi olmayan bir görevi gerçekleştiremez, gerçekleştirse bile eksiklerle muhakkak karşılaşılır.
Sirkesini, sarımsağını sayan paçayı yiyemez.
Atasözü Anlamı : Kişi, eğer küçük sakıncaları var diye bir işe girişmiyorsa, o işin kazancından yoksun kalacağını da bilmelidir.
Keskin sirke küpüne (kabına) zarar verir
Atasözü Anlamı : Öfke, insana olmadık işler yaptırır. Kişi öfkeliyken mantıklı düşünemez ve mutlaka hata yapar. Özellikle çok öfkeli kimse, kendi sağlığını bozar, vücudunu yıpratır ve işlerini alt üst eder.
Bedava sirke baldan tatlıdır
Atasözü Anlamı : Bir bedel ödemeden elde ettiği şeyler insana çok tatlı gelir. Para verilmeden ele geçen şeyler çok hoşa gider.
Yağ ile yavşan, sirke ile tavşan
Atasözü Anlamı : Yavşan normalde acı bir ottur. Ancak yağı bol kullandıktan sonra bile ondan lezzetli bir yemek elde edilir. Tavşan ile de sirke yenir. Bir yemeği yaparken gerekli malzemeler esirgenmez ve bolca kullanılırsa istenilen lezzet elde edilmiş olur.