Soğan ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında soğan kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Soğan hakkında atasözler nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
Soğanı (soğanın acısını) yiyen bilmez, doğrayan bilir
Bir iş yapılırken ne güçlükler çekildiğini, o işi yapmış ve başarmış olanlar bilir; olayın dışında kalan ve başarılmış işten yararlanan kimse bilmez.
Sofu soğan yemez, bulunca sapını komaz
Hoşa gitmeyen işlere iltifat etmezmiş gibi görünen öyle kimseler vardır ki bu işlere girişince en aşırı yolu tutarlar.
Sarımsak içli dışlı, soğan yalnız başlı
Toplumla iç içe olan, birbirleriyle iletişim kurarken zorlanmayan ve ortak özelliklerinden dolayı iyi anlaşan insanlar; aynı aileden gibi davranırlar ve beraber hareket ederler. Fakat toplumu yadırgayan, topluma uyum sağlayamayan kişiler ise hayatını hep tek başına sürdürür.
Bir baş soğan bir kazanı kokutur
Kötü bir insan, kötü bir davranış, kötü bir söz bütün toplumun huzurunu kaçırır.
Baş ol da, istersen soğan başı ol.
Bir işyerinde veya kurumda başta bulunanların, yetkisi, saygınlığı, imkanları çok olur. En önemsiz işlerde bile üst yetkili olmak, buyruk altında bulunmaktan iyidir.
Baş Ol Da Eşek Başı (soğan Başı) Ol
En önemsiz işlerde bile baş olmak, buyruk altında bulunmaktan iyidir.