Şöhret ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında şöhret kelimesi geçen deyimler hangileridir? Şöhret deyimi ile ilgili sözler nelerdir?
Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı sözler veya cümleler bulmaya çalışmaktayız. Bugün’de yukarıdaki başlık altında sizler için deyimler derledik. Evvela Deyimin tanımını yapmakla başlamakta fayda vardır. Deyimler çok büyük bir oranda mecaz anlamda kullanılır ancak gerçek anlamda kullanılanlara da rastlanmaktadır. Bazı durumların ifade edilmesinde zorluk yaşandığında, anlamların yetersiz kaldığı anlarda etkili bir anlatım aracı olarak deyimleri kullanırız. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim : Şöhreti dünyayı tutmak
Anlamı : Çok tanınmak: ‘bizim evin altında şöhreti dünyayı tutmuş bir turşucu dükkânı vardı.’ -r. H. Karay.
Deyim : Şöhret salmak
Anlamı : Ünü yayılmak: ‘burada jandarma teğmeni olsun da daha bir defa, ankara’da şöhret salmış olan o gözleri görmesin.’ -r. H. Karay.
Deyim : Şöhret kapısı açılmak
Anlamı : Meşhur olmaya başlamak.
Deyim : Şöhret bulmak (kazanmak)
Anlamı : Ün sahibi olmak, üne kavuşmak, ünlenmek: ‘fakat nedim’den hoşlanan kızlarla kadınların çoğu onu, yeni şöhret bulan bir sinema aktörüne benzetmektedir.’ -y. K. Karaosmanoğlu. ‘her mahallede hatta satıcılar arasında şöhret kazanmış olan güzel sesliler bulunurdu.’ -a. Ş. Hisar.
Deyim : Adı çıkmak:
Anlamı : Kötü bir şöhret kazanmak. “bir kere adı çıkmış, ne yapsa fayda etmiyor, kimse dinlemiyor onu.”
Deyim : Destan olmak:
Anlamı : Yaptığı (kötü) bir işten dolayı şöhreti yayılmak.“Karısına Bağırdı diye annesini kapıya attı, bütün civar köylere destan oldu.”
Deyim : Ün kazanmak:
Anlamı : Adı her yerde duyulmak, şöhreti herkesçe bilinir olmak. “o cihana ün salmış bir güreşçidir.”