Sormak ayıp değil, sormamak (bilmemek) ayıp, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Sormak ayıp değil, sormamak (bilmemek) ayıp.
Kişiler meslekleri ve yaşantılarının dışında kalan olayları elbette yaşamadan bilemezler. Ancak bir bilene sormadan da ilerlemek yanlış olur. Bizi zor durumda bırakan olaylara karşı inatçı olmamalı, bir bilene danışarak durumun gidişatını öğrenmeli, onun hakkında fikir almalıyız. Bilmeden ilerleyeceğimiz yolda çevremizdekilere zarar verebileceğimiz gibi, kendimizinde zamanını boşa harcamış olabilir, kötü durumlar ortaya çıkarabiliriz. Bu sebeple bilene danışmalı, konuya hakim olmalıyız.
Kısaca anlamı : “İnsan her şeyi bilemez. Bu, kusur değildir. Ancak bilmediği bir işi, sorup öğrenmeden yapmaya kalkışmak kusurdur. Çünkü yanlış ve zararlı bir yola sapılmış olabilir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı :“En azından öğrenmeye çalışıyorsun, bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp.
Açıklama ve kompozisyon : İnsan her şeyi bilmez. O yüzden aklınıza takılan her şeyi sorup öğrenebiliriz. bilmediğimiz konuları, sorarak öğrenmeliyiz. İnsan ne kadar bilgili olursa olsun, bilmediği şeyler mutlaka olacaktır veya önüne çıkacaktır. Bu konuda büyük alim olan İmamı Azam bile şöyle demiştir. “Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi.” Ancak imkân varken bilmediklerini sorup öğrenmemesi, biliyorum tavrıyla bir işe girişmesi son derece sakıncalıdır ve kusurludur. Çünkü yanlış bir yola saparak hem kendine, hem de başkalarına zarar verebilir.
Öğrendiğimiz her bilgi, kişiliğimize kişilik, değerimize değer katar. Öğrenmenin verdiği hazzı bir bebeğin davranışlarından bile sezebiliriz. Annesini yeni yeni taklit etmeye başlayan, seslerin farkına yeni yeni varan bir bebeğin annesinin çıkardığı sesleri taklit etmekle duyduğu sevinç bariz bir şekilde belli olmaktadır. Onun mutluluğu, taklit edebilmeyi öğrenmekten kaynaklanmaktadır.
Öğrencisiniz. Öğretmenin anlattığı konuyu iyice anlamadınız. Dersin uygun bir yerinde parmak kaldırıp, anlamadığınız yerleri soracaksınız. Bu sayede her gün daha fala şey öğrenirler. ”Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır.” diyen atalarımız, bilginin her türlüsüne önem vermişlerdir. İnsanın işine yaramayacak bilgi yoktur. Bu nedenle elimizden geldiğince her şeyi öğrenmeli ve sahip olduğumuz bilgileri faydalı bir şekilde kullanmaya gayret göstermeliyiz. Soru sormak, ayıplanacak bir davranış değil, çoğu zaman takdir edilecek bir davranıştır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net