Söz ağızdan çıkar, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Söz ağızdan çıkar.
Mert ve dürüst olan kişi sözünde durur; verdiği sözü yerine getirir. “Çalı sapından insan sözünden yedilir” denilmesi sebepsiz değildir. İnsan olan sözünde durur.
Kısaca anlamı : “mert olan insan verdiği sözü yerine getirir, sözünden dönmez.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı :“Sen boşuna meraklanma onun için söz ağızdan çıkar. O mutlaka sana yardım edecektir.
Açıklama ve kompozisyon : Bazen sinirlendiğimiz zaman en yakınlarımızın kalbini kırar ve onları incitiriz . Olur olmadık laflar söyleriz ve daha sonra pişman oluruz fakat ; iş işten geçmiştir . Söylediğimiz sözler karşımızdaki insanı kırmıştır . Artık özür de dileseniz , üzülseniz de bir şeye yaramaz . Çünkü yanlış cümleler sarf edilmiştir . Fetih padişahı Fatih Sultan Mehmet’in bir sözü vardır : Yerinde söz söylemesini bilen , özür dilemek zorunda kalmaz . Bundan dolayı söz ve davranışlarımıza dikkat ederek her şeyi yeri ve zamanı gelince konuşmalıyız .
Yaşadığımız çevre içinde de hal ve hareketlerimize dikkat etmeli , dilimizi tutmayı bilmeliyiz . Yoksa söylediklerimiz için olmadık şeyler başımıza gelebilir . Bundan dolayı ağzımızdan çıkan kelimeleri özenle seçmeliyiz , karşıdaki kişiyi kırmadan duygu ve düşüncelerimizi ifade etmeliyiz .
Buradan da çıkarılacak olan temel düşünce şudur : Aklını kullanmasını iyi bilirsen , nerde nasıl davranacağını iyi bilirsen kimseden af dilemene gerek kalmaz , ne pişmanlık yaşarsın ne üzüntü . Başınıza olumsuz şeylerin gelmesini istemiyorsan sözlerin seni vezir yapar , yok dilimi tutamıyorum , kahretsin huyum böyle dersen o sözler seni rezil yapar . Sözlerinize dikkat etmeniz gereği ile kalın sağlıcakla …
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net