Söz verme, verdinse dönme, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Söz verme, verdinse dönme.
Bizden istenilen birşeyi yapıp yapamayacağımızı iyi düşünmeliyiz. Bir konu hakkında kendimize güvenmezsek kimseye bu konuda söz vermemeliyiz. Ama söz verdikse, ne yapıp yapıp onu yerine getirmeliyiz.
Kısaca anlamı : “Senden beklenen bir işi yapabilip yapamayacağını iyi düşün. Kendine güvenemezsen sözverme. Ama söz verdinse ne yap yap sözünü yerine getir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı :“Arkadaşımın sözünü güvenerek babamın bozulan televizyonunu tamir ettik
Açıklama ve kompozisyon : Yerine getirmek niyetiyle söz vermek sevaptır. Verilen sözde durmak müstehaptır. Sözünde durmamak tenzihen mekruh olur. Kendisine söz verilen kimsenin, “Sen bana söz verdiğin için bu benim hakkımdır” demeye hakkı yoktur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Bir kimse, yapmak niyeti ile verdiği sözü tutamazsa günah olmaz. [Tirmizi]
Yapmayacağı halde, yalan olarak söz vermek haramdır. Bu şekilde sözünde durmamak da günah olur. Yapmamak niyetiyle söz verdiği halde, sonradan, verdiği sözde durursa, yalancılık günahı affolmuş olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Sözünde durmamak münafıklık alametidir” [İbni Neccar] Sözünde durmaya gücü yetmezse, münafıklık alameti olmaz.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net