Sözünü bil, pişir; ağzında der, devşir, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Sözünü bil, pişir; ağzında der, devşir.
İnsana söz söylemek kadar kolay birşey görünmez. Bundan dolayı ağzına gelen her sözü söyler. Oysa bir sözün nereye varacağını iyi düşünmeli, ondan sonra söylemelidir.
Kısaca anlamı : “Ağzına gelen her sözü söyleme. Bir sözün nereye varacağını iyi düşün, ondan sonra söyle der.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı :“Her aklına geleni olduğu gibi söyleme önce sözünü bil pişir ağzını der devşir ondan sonra konuşalım.
Açıklama ve kompozisyon : Sözünü Bil Pişir Ağzını Der Devşir, konuşulmadan önce söylenecek olan sözün iyice düşünülerek ve sonrasında sebep olabileceği bütün ihtimallerin değerlendirilerek söylenmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bir sözü söylerken ilk aklınıza geldiği şekliyle değil de ne anlama gelebileceğini düşündükten sonra söylemenizin daha doğru olduğunu ifade etmek için kullanılır.
İnsanlar düşünmeden söyledikleri sözlerden daima zarar görmüşlerdir. Zira düşünmeden söylenen sözler çok zaman yanlış, yalan, uygunsuz ve yersiz olur. Bir konunun teferruatını bilmeden, önünü ardını düşünmeden, hele hele sözünü tartmadan söylemek, hiç hesapta olmayan kötü sonuçlar doğurabilir.
Kişilerin ağzına gelen her sözü söylemelerini engellemek ve düşünerek temkinli konuşmak gerektiğini vurgulamak üzere söylenir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net