Süküt ikrardan gelir (sayılır), atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Süküt ikrardan gelir (sayılır).
Bir kimse, kendisine yöneltilen ithamı yada yargıyı sözlü olarak yada kaş, göz işaretleriyle karşılık vermiyorsa “evet” diyor sayılır.
Kısaca anlamı : “Suçlanan kişi cevap vermiyorsa suçu kabullenmiş sayılır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı :“Senin böyle bir işi yapmış olduğuna inanamıyorum ama sessizliğin bunu yapmış olduğuna işaret ediyor. Çünkü “Sükut Ikrardan Gelir. ”
Açıklama ve kompozisyon : Sessizlik anlamına gelen sükut kelimesi, fiili bir sessizlik kadar mecazi bir sessizliği de ifade eder. Fiili karşılığında, gerçekten de ses çıkararak bir beyana karşı beyan bildirmek, anlık geri bildirimde bulunmak kast edilir. Mecazi olarak ise, itiraz edebilmeyi, karşı durabilmeyi ima eder. Dolayısıyla eğer sessizlik varsa, mevcut durumun onaylandığı anlamı çıkarılabilir.
Bu durum elbette her durumda geçerli olmamaktadır. Bu durum eski zamanlarda kız isteme merasimlerinde ortaya çıkmıştır. Evlilik sürecinde Müslüman kızların edebinden evet diyemeyeceği, bu nedenle susmasının kabul sayılacağına dair hadisler vardır. Öte yandan, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) bir işi görüp de susması, o işe icazet verdiği, yani o işin caiz olduğu anlamına gelirdi. Peygamberimizin işleri, itikatlari, ibadetleri sünnet sayıldığı için onay maksatlı susması da sünnet kabul edilir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net