Terzi kendi söküğünü dikemez, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Terzi kendi söküğünü dikemez.
Bir kimse yeteneğini ve meslek haline getirdiği uzmanlığını kullanarak başkalarına yararlı olur da bu uzmanlığını kendi yararına kullanmaya fırsat bulamaz. İnsanlar başkalarına yaptıkları hizmetleri kendilerine gelince savsaklarlar.
Kısaca anlamı : “İnsanlar başkalarına yaptıkları hizmetleri kendilerine gelince çoğu kez savsaklarlar, ya da yapmaya zaman ve fırsat bulamazlar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı :
1- Terzi Kendi Söküğünü Dikemez sözüyle ilgili iki sayfalık kompozisyon yazdım.
2- İnsan kendi derdine çare bulamaz çünkü terzi kendi söküğünü dikemezmiş.
Açıklama ve kompozisyon : İnsanlar toplum yaşamında çeşitli işlerde kendilerini gösterirler. Kendilerini geliştirir, öğrenir ve becerilerini sergileyerek mesleklerini icra ederler. Mesleklerini yerine getiren kişiler işlerinde de çeşitli başarılar sergilemektedir. Becerilerini çalışarak para kazanmak uğruna sergilerler ama kendi işlerine gelince bir türlü fırsat bulamazlar.
Bazen de bilmediğimiz bir güç, aynı şeyi kendimiz için yapmamıza engel olur. Örneğin etrafındaki neredeyse her kıza kısmet bulmuş bir kız; kendisi bir türlü kısmet bulamaz ve evlenemez. Yahut hastalarına sağlıklı şeyler tavsiye eden, uygulatan bir doktor, iş kendisine yahut ailesine gelince bunu yapamaz ve sağlıksız yaşamaya devam eder.
İnsanlar kendi işleri olduğunda zorunluluk olmadığını bilerek daha sonra yaparım diyerek geçiştirirler. Başkalarının işi daha cazip gelir ama bir gün zorunlu olduğunda kendi işlerini de yapmak zorunda kalırlar. Yaptıkları işler zahmetli ve sorunlu olarak sonraki zamanlara taşır. Atasözünde anlatılmak istenilen kısaca böyledir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net