Tırnağın varsa başını kaşı, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Tırnağın varsa başını kaşı.
İnsan, bir işe başlamak için başkasından yardım beklememeli; kendisinin imkanları varsa bir işe girişmeli, yoksa girişmemelidir.
Kısaca anlamı : “iş yapmak için başkasından yardım bekleme” anlamında söylenir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : ‘’Bu yeteneklerini ve bilgilerini bence boşa harcama, ne demişler Tırnağın Varsa Başını Kaşı.’’
Açıklama ve kompozisyon : Kişi başlamayı düşündüğü işi bitirecek güçteyse o işi yapmaya başlamalı; ancak başkasından yardım alarak işi yapma düşüncesinde ise bu düşünceden vazgeçmeli ve işe hiç girişmemelidir.Kendi işini kendi görmek, kişinin işini sağlama alması demektir. El aleme güvenilerek yapılmak istenen iş ya yarıda kalır ya da verimsiz bir şekilde biter; zira başkasının işine kimse gereken özeni göstermez ve onun için fedakarlıkta bulunmaz.
Bizim için en faydalı kişi yine biz oluruz. Başkasından büyük fedakarlıklar beklemek nafiledir. Herkes kendi derdinde olunca, bizim derdimizle kimse ilgilenmez. Bu nedenle tırnağımız varsa kendi kafamızı kendimiz kaşımalıyız; yani kendi işimizi kendimiz yapmalıyız.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net