Tutumlu ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında tutumluluk veya öfkelenmek kelimesi geçen deyimler hangileridir? Tutum deyimi ile ilgili sözler nelerdir?
Şık şık eden nalçadır, iş bitiren akçedir.
Değerli bir şeye benzeyen başka bir şey, onun yerini tutmaz. Nalça da madeni para gibi “şık şık” diye ses çıkarır, fakat para gibi iş bitiremez.
Sakla samanı gelir zamanı.
En değersiz şeyi bile atmayıp saklamalı. Günün birinde işe yarar.
İşten artmaz, dişten artar.
İnsan ne kadar çok çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu harcamasını bilmezse bir şey artıramaz. Para kazanmakla değil, tutumla artar.
Güvenme varlığa, düşersin darlığa.
İnsan, varlıklı durumuna güvenerek, har vurup harman savurmamalı yeni gereksiz yere harcama yapmamalı, tutumlu olmalıdır. Buna dikkat etmeyen kişi, işlerin iyi gitmediği ve çalışamadığı zamanlarda darlığa düşer.
Gençlikte para kazan, kocalıkta kur kazan.
Kişi gençliğinde çalışıp para biriktirmelidir ki, ihtiyarlayıp çalışamadığı zaman onunla rahat rahat geçinsin.
Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir.
İnsan gençliğinde zammını gereği gibi değerlendirmez. İhtiyarlayınca, yapılacak birçok şeyleri vaktiyle yapmamış olduğunu görür. Ama artık bunları yapacak gücü ve zamanı kalmamıştır. O vakit, gençliğin ne kadar değerli olduğunu anlar. Fakat o zaman da iş işten geçmiş olur.
Eskisi olmayanın yenisi olmaz.
Biraz kullanılmış olan giyecek veya eşya eskidi diye elden çıkarılmamalıdır. Onları gündelik işlerimizde kullanırız. Böylece yenileri gündelik işlerde kullanmamış oluruz. Yeni olarak kalırlar.
Ekmeden biçilmez. ‘
Emek harcanmadan verim alınmaz. Önce emek verip ekersen, sonunda ektiğinden ürün alırsın.
Eken biçer, konan göçer, (Ne ekersen onu biçersin)
Her davranış, doğal sonucuna varır. Emek verip ekin eken ürün alır. Gezmekte olan ve bir yerde konaklayan, oradan başka bir yere gider.