Tuz ilgili başlayan atasözleri ve anlamları. Tuz kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Tuz ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
TUZ İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Tatsız aşa tuz neylesin, akılsız başa söz neylesin.
Kötü malzemeyle pişirilmiş bir yemeğe tuz hiçbir lezzet katamaz. İşe yaramayan bir nesneyi işe yarar hale getirmek boşuna bir çabadır. Aklını kullanamayan bir kişiye de ne denli doğru yol gösterilmeye çalışılırsa çalışılsın, hiçbir yarar sağlamaz. O kişi yine bildiğini okumaya, akılsızca işler yapmaya devam edecektir.
Tuz, ekmek hakkını bilmeyen kör olur.
İyilik bilmez, nankör kimseyi ne Allah sever, nede insanlar. İyiliğini gördüğü, ekmeğini yediği kimseye karşı saygısızlık ve hainlik eden kimse bunun cezasını ilgisizlik ve sevgisizlik ile çeker. Toplumda yoksul ve kimsesizlere ekmek yedirip iyilik eden yardımsever insanlar vardır. Bazıları bu yardımın değerini anlayamazlar. İyilik gördüğü kimselere saygısızlık yaparlar. Böyle kişileri Allah’da sevmez.
Açık yaraya tuz ekilmez.
Acısı henüz taze, başına gelen musibetin ilk etkisini henüz tam olarak üzerinden atamamış kimsenin üzüntüsü, bir takım söz ve davranışlarla hatırlatılmamalı yada arttırılmamalıdır.
Aş tuz ile, tuz oran ile
bir şeyin hoşa gitmesi onun birtakım nitelikler taşımasına ve bu niteliklerin de gerektiği oranda bulunmasına bağlıdır.
Avrat tuz dedi mi ciğeri cız der
karısı herhangi bir şey isteyince ihtiyaçları karşılayamayan kocanın içi sıkıntıyla dolar.
Et kokarsa tuzlanır, ya tuz kokarsa ne yapılır?
bozulan şeyi düzeltecek etken vardır ancak bu etken bozulmuşsa artık düzeltmeden umudu kesmek gerekir.