Üzümü (Üzümünü) Ye (de) Bağını Sorma, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Üzümü (üzümünü) ye (de), bağını sorma.
Yararlandığın şeyin nereden geldiğini araştırma; anlamında şaka yollu söylenen bir atasözüdür. Ayrıca sunulan imkanların kaynağını sorgulamak her zaman doğru olmayabilir; anlamında gelen bir atasözüdür.
Kısaca anlamı : “Önemli olan, sana bir nimetin gelmiş olmasıdır.Nereden geldiğini bilmene gerek yoktur.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : ‘Bugün çok bonkör çıktın bu paranın kaynağı nerden dediğim bana üzümünü ye bağını sorma dedi
Açıklama ve kompozisyon : kişiye bir şeyler verilirken veya ikram edilirken kullanılan; bize verilen şeyi sadece alıp ondan faydalanmamızı; ancak onun kaynağının ne veya neresi olduğunu sormamamız gerektiğini ifade eden bir sözdür. Çoğu defa sadece bir latife mahiyetinde söylenir. Ancak gerçekten de bazen bize sunulan şeyin kaynağını sormamak, öğrenmemek daha iyidir.
Bize ikramda bulunan kişi bazen kaynağın ne veya kim olduğunun bilinmesini istemez. Örneğin hayır amacıyla birilerine iyilikte, bağışta bulunan kişi, kendisinin iyilik yaptığı kişi tarafından bilinmesini tanınmasını istemez. Zira bizim inancımızda ”Sağ elin verdiğini, sol el görmemeli.” anlayışı mevcuttur. Böyle bir durumda da kişiye ”Üzümünü ye de bağını sorma!” demek en mantıklısıdır.
Önemli olan, sana bir nimetin gelmiş olmasıdır. Ondan yararlanmaya bak. Nereden geldiğini bilmene gerek yoktur.
Önemli olan sebep değil sonuçtur. Önemli olan bir nimetin size gelmesidir. Bundan faydalanmaya bakın.
Nereden geldiğini bilmene gerek yok. Önemli olan sebep değil sonuçtur.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net