Yaz Mevsimi ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında Yaz Mevsimikelimesi geçen atasözleri hangileridir? Yaz Mevsimi hakkında atasözler nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
YAZ MEVSİMİ İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMI
Yazın eli yaş olanın, kışın ağzı yaş olur.
1-Yazın çalışma ve kazanma zamanıdır. Bu zamanlarda çalışıp ter dökenler, kışın zor şartlarında rahat ederler, keyiflerine bakarlar, sıkıntısız bir kış geçirirler.
2- Çalışma ve para kazanma imkanı olduğu halde tembellik edip boş gezenler, gün gelir yiyecek bulmakta sıkıntı çekerler.
Yazın yediğin hurmalar çıkarken tırmalar.
Bir kimsenin yaptığı şeylerinin bedelini er geç ödeyeceğini anlatmak için kullanılır.
Yaz yalan, kış gerçek.
Yaz mevsimi güzeldir, güzel olan şeyler gibi çabuk geçer. Yazın yaşam koşulları kolaydır. Kış mevsiminin ise, güç koşullar içinde geçtiği bir gerçektir. Kışın yaşam koşulları ağırdır. Karşılaştığımız çeşitli olaylarda da bu durum söz konusudur. Kimi gelip geçici olaylar üzerinde durulmaz. Ancak kimi olaylar vardır ki, insan bütün dikkatini ve gücünü buna yöneltmek zorundadır.
Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer.
1. Yazın sıcak günlerinde boş durmayıp çalışan, kışa hazırlık yapan kişi kışın zorlu şartlarında rahat eder; fazla sıkıntı çekmez.
2. Gençliğinde çok çalışıp kazanan, birikim yapan, varlık edinen kişi ihtiyarladığında ya da hastalığında rahat eder; maddi sıkıntı çekmeden hayat sürer.
Yazın yanmayan kışın ısınmaz.
Yaz günü sıcağın altında çalışıp çabalamayan, kışın ihtiyaç duyacağı odun, kömür, yiyecek vb. den mahrum olur. Aynı biçimde gençlik yıllarında çalışıp kazanmayan kişi de ihtiyarlığında zorlu ve sıkıntılı bir hayat yaşar.
Yazın harmana sıçan öküzün kışın yemlikte ağzına gelir.
Düşüncesizce hareket edip, kötülük eden kişi, ilerleyen zamanda yaptığı yanlışların cezasını çeker.
Yazın gölge kovan, kışın karın ovar.
Yazın çalışmayıp keyif ve zevk ile vakit geçiren çiftçi, nasıl kışın aç kalırsa, çalışma gücü ve ortamı bulunduğu halde zamanını değerlendirmeyen ve geleceğini düşünmeyen kişide, çalışma olanakları kalmadığı zaman, öylece perişan olur.
Yazın gölge hoş, kışın çuval boş.
1. Yazın çalışma, kazanma günleridir. Bu zamanlarda çalışmayıp keyiflerine bakanlar, gününü gün ederler, kışın zor şartlarında yiyecek bulamazlar; sıkıntıya düşer ve ona buna avuç açarlar.
2. Gençliğinde çalışmayıp tembel tembel oturan, eğlenceye dalan, mal-mülk edinmeyen, kazanç sağlamayan kimse hastalığında ya da yaşlılığında çok sıkıntı çeker.
Yazın araması, kışın taraması olmasa herkes besler mandayı.
Her işin bir zorluğu vardır, iş yapılmaya çalışılırken karşılaşılan zorluklara herkes kolay kolay katlanamaz, zorluklar olmasa da o işi herkes kolayca yapar.
Yaza çıkardık danayı, beğenmez oldu anayı.
Anne-baba pek çok emek sarf edip zahmete katlanarak çocuklarını yetiştirip büyütürler. Ne var ki, büyüyen bu çocuklar, gençler kendilerini bu yaşa getiren anne-babalarını çoğu kez beğenmezler.
Yaz yaz gerek, kış kış.
Allah yeryüzünde bir düzen kurmuştur. Her mevsimin kendine has özellikleri vardır. Örneğin; kış mevsimi soğuk ve yağışlı, yaz mevsimleri de sıcak ve kurak geçer. Eğer bu düzende aksamalar, bozulmalar olursa, insanlar başta olmak üzere yeryüzündeki tüm canlılar çok ciddi sorunlarla karşılaşırlar.