Yumurta ile ilgili başlayan atasözleri ve anlamları. Yumurta kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Yoğurtayla ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
YUMURTA İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Cins horoz yumurtada (iken) öter.
Çocuğun yetenekleri, soyluluğu ve değeri daha bebekken belli olmaya başlar.
Fukaranın (fakirin) tavuğu tek tek yumurtlar.
Talih, yoksula pek gülmez yada yoksullar böyle düşünürler. Eşit sermaye zengine daha çok, yoksula daha az gelir getirir.
Sermayen bir yumurta ise taşa çal.
Bir amaca ulaşmak için güvendiğimiz şey, işe yaramayacak kadar küçük ve önemsiz ise onu kullanmaktan vazgeçmeli; sonuçtan umudumuzu kesmeliyiz.
Zenginin horozu bile yumurtlar.
Varlıklı kişi, parası sayesinde olanaksız gibi görünen işleri bile gerçekleştirir. Kısır girişim olarak değerlendirilen işten bile kazanç sağlamanın yolunu bulur.
Yarınki kazdan bugünkü tavuk (yumurta) yeğdir
Sağlanmış bir kazanç beklenen, umulan daha büyük bir kazanca feda edilemez.
Yerde yatan yumurta, gökte uçan kuş olur
Bugün beğenmediğiniz, kendisinde yetenek bulmadığınız çocuğun zamanla bilgisi, görgüsü artar, toplumda önemli bir yeri olur.
Yumurtada kıl bitmez
Kısır ortamdan verim beklenmez.
Yumurtadan çıkan yine yumurta çıkarır
Her canlı soyuna çeker, soyunun özelliklerini taşır.