Zarar ile ilgili Deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında Zarar kelimesi olan Deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler en az iki sözcükten oluşan söz gruplarıdır. Bir sözcük tek başına deyim oluşturamaz. Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Bir dilin zenginliğini ifade eden deyimleri tam olarak bilmeden o dile hakim olmak mümkün değildir.
Deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Birkaç cümleyle anlatabileceğimiz bir durumu iki üç sözcükten oluşan bir deyimle anlatabiliriz. Böylece kısa ve özlü anlatım sağlamış oluruz.
- Zarar çekmek
zarara uğramak.
- Zarar gelmek
kötülük gelmek: ‘bizden hiç kimseye zarar gelmez.’ -ö. Seyfettin.
- Zarar görmek
kötü sonuca uğramak: ‘usulleri, kaideleri bozanların zarar görecekleri muhakkaktı.’ -ö. Seyfettin.
- Zarar vermek
1) kötülük etmek: ‘bu davaya zarar verecek ihtiyarları ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.’ -f. R. Atay. 2) birinin parasal kayba uğramasına sebep olmak.
- Zarara sokmak
zarar vermek.
- Zarara uğramak
1) kötü bir durumla karşılaşmak; 2) parasal kayba uğramak.
- Zararda olmak
1) alışverişte kâr elde edememek; 2) kötü duruma düşmek.
- Zararı dokunmak
kötülüğe uğratmak.
- Zararı olmamak
kötülüğe yol açmamak.
- Zararı yok
özür dileyenlere karşılık olarak bağışlandığını, olayın pek önemli olmadığını bildirmek için söylenen bir söz: ‘dürbünleri mi kırdınız, zararı yok, hiç zararı yok.’ -a. Dino.
- Zararlı çıkmak
1) bir işin sonunda değerli sanılan bazı şeyleri yitirmek; 2) zarar etmek: ‘bu kitap, kendi ağırlığında altınla dahi satılsa satan yine zararlı çıkar.’ -a. Kabaklı.