Bademcik olarak da bilinen lenf bezleri boğazın üst kısmında genzin hemen ardında bulunan beze benzer bir dokudur. Bademcik boğaz bölgemizde bulunur.Bütün insanlarda vardır ve bağışıklık sistemimizin birincil elemanlarından biridir. Boğaz bölgemizde bulunduğu için solunum yoluyla alınan bir takım mikropların bağışıklık sistemimizde karşılaştığı yerdir.
Bu dokunun küçük bir kısmı yeni doğmuş bebeklerin boğazlarında görülür. Genelde bu doku, zaman içinde küçülür ve çocuk 10 yaşına geldiğinde kaybolur. Bazen bu küçülme süreci gerçekleşmez, onun yerine bademcik çeşitli derecelerde genişler. İnsanların genelde “bademcik şişmesi” adını verdiği olay budur.
Bademcik, boğazın gerisinde lenf dokularından oluşan bir halka meydana getirir. Bademcik sürekli mikrop kapıyorsa ameliyatla alınabilir.
Bademciğin ne işe yaradığı tam olarak Minmemektedir ama tıpla uğraşan pek çok bilim adamı solunum ve sindirim sistemlerim korumaya , yardım ettiğine inanmaktadır. Bademcikte lenf dokusu denilen bir tür doku vardır. Bu doku lenfositler olarak bilinen ve hastalıklarla savaşmaya yardım eden akyuvarları üretir.