Bakmakla usta olunsaydı kediler kasap olurdu; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Bakmakla usta olunsa, köpekler (kediler) kasap olurdu.
Öğrenmenin esası denemeye ve yapmaya dayanır. Bir şey, başkasının yaptığı işe bakılarak öğrenilemez. Eğer bilgi ve becerinin de kazanılmasının yapmaya dayandığı düşünülürse, bir işin öğrenilmesinin seyretmeye değil, bizzat denemeye ve o iş üzerinde çalışmaya bağlı olduğu daha açıkça görülür. Ustalık da ancak böyle elde edilir
Kısaca açıklaması : Hiçbir şey yapmadan sadece bakmakla öğrenilmez. Birşey ancak yapa yapa öğrenilir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam bazı şeyleri bakmakla öğrenemezsin dedi.
Cümle : Ustam bana bakmakla öğrenemezsin Bakmakla usta olunsa, köpekler (kediler) kasap olurdu dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Sadece bakarak bir şeyler öğrenmek mümkün değildir. İnsan bakmanın ötesine geçmeli, her şeyi yaparak, yaşayarak öğrenmelidir. Öğrenmenin esası denemeye ve yapmaya dayanır. Onun için Karşıdan bakarak bir işi yapmayı öğrenemezsiniz.
“Bakmakla usta olunsa kediler kasap olurdu” atasözü bir işi öğrenmek için sürekli o işi yapan birini izlemenin yeterli olmayacağı mutlaka işi yapmak gerektiği tabiri caizse sahaya inmek gerektiği anlamına gelir.
Mesela ; Bir berber çırağı düşünün ki ustasının sadece tıraşlarını seyredip öğrenmeye çalışıyor; fakat hiçbir pratikte bulunmuyor. Bu çırağın ustalaşması, tıraş yapmayı öğrenmesi ne mümkün! Her meslekte önemli bir aşama vardır ki o da çıraklık dönemi olur. Bazen bazı çıraklar bir süre sonra artık o işi çözdüğünü her şeyi rahatlıkla yapabileceğini zanneder. Ama bir anda o işi yapmak zorunda kalınca adeta sudan çıkmış balığa döner. Çünkü o güne kadar ustasını çok fazla izlemiştir ama malzemeyi alıp işe girişmemiştir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net