Balıklar Karanlıkta Görür Mü
Balıklar (Latince: pisces) poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Balıkların yeryüzündeki dağılımları o kadar geniştir ki, Antarktika sularında, sıcak tropikal sularda, acı sularda, tatlı sularda, ışığın ulaştığı dağ derelerinde veya insanların henüz ulaşamadığı oldukça derin ve karanlık sularda yaşayabilmektedir.
Balıklar karanlıkta göremez ama diğer duyulan onlara yiyecek bulmalarında yardımcı olur. Balıklar kokuyu burun deliklerinden geçen sudaki koku moleküllerini algılayarak alırlar.Burun tünellerinde bulunan HİS PAPİLLALARI ile kokuyu alıp sinirler ile beyne iletirler. Koku duyusunun gelişmişliği türlere göre değişkenlik gösterir.
Fenerbalığı gibi bazı balıklar kendi ışıklarını yanlarında taşırlar. Derinlerde yaşayan türler kediler gibi az olan ışığı tekrar yansıtarak karanlıkta görme yeteneklerini arttırabiliyorlar. Okyanus, yer altındaki değişik derinliklerde değişik yaşam alanları sunar.
Bu yaşam alanlarına “bölge” adı verilir. En üstteki öfotik bölge yaklaşık 200 metre derinliğindedir. Buradan daha derine çok az güneş ışığı sızabilir. Daha alttaki batifelajik bölge tamamen karanlıktır, burada hiçbir bitki yaşayamaz fakat bu bölge mürekkep balığı ve bazı omurgalıların evi gibidir. Bu balıklar yukarıdan aşağıya çöken atık maddelerle beslenir.
Derin su karidesi gibi birçok elerin su balığı ışık vericidir. Fenerbalığının avını yakalamak için yem olarak kullandığı, ağzının üzerinde ışık verici bir organı vardır. Bu organ, uzun ve esnek omurganın üzerine konumlanmıştı’r ve bir balık oltası gibi gözükür.