Balinalar takımında doksan tür bulunur. Balinalar omurgalı hayvanlardan olan ve memeliler grubuna giren balinalar yaklaşık olarak altmış beş milyon önceden beri yaşamış hayvanlardır. Balinalar, okyanuslarda yaşayan sıcak kanlı memeli hayvanlardır. Balinaların dişli balina ve dişsiz balina diye iki türü vardır. Genelde boyutları 2.6 metre ve 135 kilogram ağırlıklara sahiptirler.
Balinaların soluk alıp vermek için zaman kazanacak şekilde evrimleşen nefes delikleri kafalarının tepesinde yer alır. Balinalar nefeslerini, kara memelilerinden daha az sıklıkta içeri çekerler ve daldıklarında nefeslerini çok olağan dışı bir uzunlukta içlerinde tutarlar. Balinalar akciğer solunumu yaptıklarından, nefes almak için su yüzeyine çıkarlar. Derilerinin altında bulunan 50 cm kalınlığındaki yağ tabakası, vücut sıcaklıklarını korur ve suda kolayca hareket ederler. Akciğer kapasiteleri, eş değer boydaki bir kara memelisinden daha fazla olmamasına rağmen, balinalar daha derin nefes alırlar ve soludukları havadaki oksijeni daha fazla çekerler.
Dalma sırasında kaslar sayesinde nefes delikleri kapanır ve bir daha su yüzüne çıkana kadar kapalı kalır. Su yüzüne çıktıklarında ise nefes delikleri kaslar sayesinde açılarak soluk verirler. Dalmadan önce nefes veren fokların aksine, balinaların akciğerlerinin bir parçası şişkin hâldedir. Püskürtme deliğinin hemen etrafındaki derinin birçok özelliğe sahip sinir uçları vardır; bu sinir uçları su çıkarken değişikliğe uğrar ancak duyarlılığı artar.
Balina, bir saniyenin onda biri kadar bir sürede çok hızlı nefes alıp verir ve bu sırada püskürtme deliği suyun üzerindedir. Daldığında ise bu delik kapanır. Bir balina yüzeye çıkıp nefes verdiğinde, delikten püsküren su görülebilir.
Balinanın başının üzerinde bulunan delik, burnudur. Burnu ile sadece nefes alıp verir. Baleen balinaların kafalarının üzerinde iki püskürtme deliği, dişli tane vardır. Püskürtme, deliğin sıkışan deniz suyundan değil, dışarı sıcak nemli bir şekilde yoğunlaşmasından dolayıdır.