Baş yastığı baş derdini bilmez; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Baş yastığı baş derdini bilmez.
Her insanın asıl dert ortağı kendisidir. Bazı dertleri dışarı vurmaz, içimizde saklarız. En yakınlarımızın bile bilmediği, anlamadığı dertlerimiz olabilir.
Kısaca anlamı : İnsan derdi içindedir. En yakını bile onu anlamaz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babamın düşünceli halinden baş yastığı baş derdini bilmez sözünü hatırladım.
Açıklama ve kompozisyon : Her insanın büyük ya da küçük bir problemi mutlaka olur. Dertsiz geçen iyi günler bir sorun teşkil etmez ancak kötü günler insanları sıkıntıya sokar, insan derdiyle meşgul olur. Bu nedenle atalarımızın Baş yastığı baş derdini bilmez sözü ile anlatmak istediği bir kimsenin en yakını bile, o kimsenin derdini bilmez, sıkıntısını anlamaz. İnsan, dertleri ve sıkıntılarıyla birlikte yaşamını sürdürür.
İçine kapanık biri. oysa bir söylese derdini, belki de rahatlayacak. ama yok. o sıkıntılarını içine hapsetmekten yana. Derdinin veya sıkıntısının sadece kendine özel, sadece kendisinin çözebileceği bir sorun olduğunu sanarak paylaşmayı reddeden insandır..
Özellikle sevgili denen kişiye anlatılmadığı takdirde ne kadar iyi rol yapılırsa yapılsın kendini hemen ele veriyor.. ben burdayım diyor sanki.. sözlük deyimiyle geçen yine sevişiyorum.. ama bir türlü kendimi işe veremiyorum.. kafada tilkiler sikişiyor belli.. insan çok nadir de olsa, binde bir de olsa bazen seksten harici duyguların da esiri olabiliyor.. böyle durumlarda ‘derdi olup derdini söylemeyen insan’ inadına girmek yerine, sıkıntı ne kadar alakasız da olsa, o sıkıntıyı paylaşmaktır.. Hiç umulmayan kişi bile, hiç umulmadık bir zamanda bir çözüm yolu göstererek insanı rahatlatabilir..
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.Secdem.net