Beleş atın dişine bakılmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Beleş atın dişine (yaşına, yularına, dizginine) bakılmaz.
İnsan, para vererek aldığı şeyi her yönüyle inceler, araştırır. Bu onun hakkıdır da. Ancak para verilmeden gelen şey, eksiği, kusuru olsada hoş karşılanır. Çünkü birşeyde kusur aramak insana yakışıksız gelir.
Kısaca anlamı : “Bedava gelen şeyde kusur aranmaz.” anlamında bir söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Arkadaşıma verdiğim kitapta kusur arayınca beleş atın dişine bakılmaz dedim.
Açıklama ve kompozisyon : Harcadığınız bir emek veya ödediğiniz maddi veya manevi bir karşılık yoksa, kusur aranmaz. Çünkü bir çaba, bir emek harcanmadan, bedava elde edilen şeyler insana oldukça hoş gelir. Bu sebeple bir kusuru, bir eksiği var mı diye bakılmaz; güzel olup olmadığı aranmaz, niteliklerine pek dikkat edilmez.
Birinin çok ihtiyacımız olan bir şeyi bedeva verdiği zaman o şeyin kusurlumu yoksa kusursuz mu diye bakılmaz.
Ayrıca konuda Yüce Allah, “…Birbirinizin kusurlarını araştırmayın…” buyurmaktadır. Peygamberimiz de insanların kusurlarını araştırmayı kötü bir davranış olarak değerlendirmiştir. O bir sözünde, “Müslümanların kusurlarını örten kimsenin Allah da dünya ve ahirette ayıplarını örter.” buyurarak insanların kusurlarını araştırmak bir yana onların örtülmesi gerektiğini bildirmiştir. Hz. Ömer de “Başkalarının kusurlarını araştırmak yerine kendi hatalarınıza bakınız. Böyle yapmazsanız bunun zararı başkalarına değil, dönüp dolaşıp yine size dokunur.” diyerek bu hususa dikkat çekmiştir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz.Secdem.net