Gergedangiller familyasından, ağır ve hantal gövdeli, burun kemiğinin üstünde ve derisine yapışık bir veya iki boynuzu bulunan, kalın derili otçul memeli türlerinin genel adı.Gergedanlar devasa cüsseleriyle, fillerden sonra dünyanın en büyük kara hayvanıdır. Afrika’da yaşayan türlerinin ağırlıkları 1000 – 3600 kilo, yerden yüksekliği 1-2 metre, uzunluğu 4 metre civarındadır. Şişman gövdeye, kısa bacaklara, boynuzlara ve çok kalın, tüysüz, zırhı andıran deriye sahiptir.
Günümüzde yaşayan beş farklı gergedan türünden ikisi, siyah gergedan ve beyaz gergedan, Afrika’da bulunmaktadır. İkisinin de iki boynuzu vardır. Diğer üç tür Asya’da yaşar. Hindistan ve Cava’da yaşayan gergedanların tek boynuzu varken Sumatra’da yaşayan gergedanların iki boynuzu bulunmaktadır.
Gergedanların gövdesi büyük ve ağırdır, genelde çok yavaş hareket ederler. Etrafına pek dikkat etmez, yemek için diğer hayvanları avlamazlar. Gergedanlar, yalnızca çimen ve diğer otlarla beslenir. Gergedanın büyük gövdesi dört kısa bacak üstünde bulunur. Her ayakta üç parmak vardır. Gergedanlar, toynaklı hayvanlardır ve atlarla akrabadır.
Bu devasa yaratık normalde çok sessiz ve gösterişsizdir. Ancak köşeye sıkıştırıldığını hissederse çok saldırgan ve tehlikeli olabilir. Bir gergedan saatte otuz mile varan hızla saldırabilir.