İnsanlar yeryüzünde yaşamaya başlar başlamaz, yaşadıkları yeri keşfetme ve bilme ihtiyac duyarlar. Bilim kendiliğinden oluşmuyor. Bilim için ilk olarak insanların bilgi üretmesi gerekiyor. Bu nedenle, bilimin eksiksiz bir tanımını yapmaya kalkışmak yerine, onu açıklamaya çalışmak daha doğru olacaktır. Bu nedenle bilim ile uğraşan bir kişinin bu tanımları yeterli bulmayacağını söylemeye gerek yoktur.
Bilim, insanlık tarihi boyunca, kuruluşu, işlevleri ve içeriği yönünden birçok değişim geçirmiş, toplumdaki öteki kurumlarla olan ilişkisinde sayısız başkalaşımlar göstermiştir. Bu nedenle, bilimin ortaklık ve süreklilik gösteren ve bugünkü bilgi birikimini sağlayan niteliği daha çok doğa bilimlerinde kendini göstermiştir. Ayrıca, gelişen teknolojiyle tıp alanında her geçen gün yeni bilimsel çalışmalar ve keşifler yapılabiliyor. Dolayısıyla teknoloji ve bilim, birbirinin ayrılmaz parçaları.
İnsanın yaşamını bu denli etkileyen, ufkunu açan, uygarlığı hızla geliştiren bilim ve teknolojinin önemi üzerinde durmak için okullarda her yıl 8-14 Mart tarihleri arasında kalan hafta bilim ve teknoloji haftası olarak kutlanmaktadır.
Bilim ve Teknoloji Haftası Tarihleri
Başlangıç
08 Mart
Bitiş
14 Mart
Bilim ve Teknoloji Haftası kapsamında birçok uygulama ve araştırma ve tenoloji ile çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bilimsel incelemeler, araştırmalar yaparken veya yeni bilgiler edinirken teknolojiden yararlanmalıyız.
Teknoloji; bilimsel yöntemleri kullanarak hayatta karşılaştığımız problemlerin çözümünde bir köprü oluşturmaktır. Teknoloji, bilgisayar ve iletişimdeki yeni gelişmeler; eğitim ve öğretim anlayışında da değişme ve gelişme sağlamıştır. Teknoloji ve internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Herkes vaktinin büyük bir bölümünü internette iş yaparak veya sosyal ağlarda gezinerek geçiriyor. Teknoloji ve internet kullanımının hayatımızda birçok yararı olmasına rağmen, yanlış ve aşırı kullanımı çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Bağımlılık boyutu beraberinde birçok sorunu da getirmektedir.