Boynuz kulaktan sonra çıkar, ama kulağı geçer; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Buğday başak verince orak pahaya çıkar (kıymete biner).
Kimi zaman ortada duran, pek önemli görünmeyen şeyler kendilerine ihtiyaç duyulunca çok değer kazanırlar. İsteklisi çok olan nesnenin fiyatı artar. Sözgelimi yazın ortasında el sürülmek istenmeyen odun ya da kömür, kışa doğru birden kıymet kazanır; ucuzken pahalı olur.
Kısaca anlamı : Birşey, kendisine acilen ihtiyaç duyulunca normalinden çok değer kazanır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Daha geçen gün pek önemli olmayan o eşya şimdi ihtiyacım olduğu için kıymetli oldu.
Cümle : Keşke dün o kumaşı alsaydım dediğim de arkadaşım buğday başak verince orak pahaya çıkar (kıymete biner). dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Hayatta birçok önemsiz şeyler yeri ve zamanı gelince birden bire kıymete biner hatta pahalı olur. Burada örnek vermek gerekirse, yazın ortasında el sürülmek istenmeyen odun ya da kömür, kışa doğru birden kıymet kazanır; ucuzken pahalı olur.
Bu nedenle bu gibi şeylerden çok daha önce tedbirimizi almak ve ona göre davranmak lazımdır. Gününüde alamadığımız şeyler tükünediğinde veya bulunmadığında çok daha kıymetli ve pahalı olurlar.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net