Bukalemun bir tür kertenkeledir. Bukalemunları diğer kertenkelelerden ayıran en önemli özelliği, ayakları, dili, gözleri, alışılmadık biçimleri ve renk değiştirme özelliğidir. Birçok yönden kertenkelelerden farklılıkları bulunduğundan, bazı bilim insanları kertenkeleleri Rhiptoglossa alt takımına dahil ederler. Yaklaşık 85 çeşit bukalemun türü vardır. Bunların çoğu Afrika ormanlarında ve Madagaskar’da yaşar.
Bukalemunlar, renk değiştirme özellikleriyle bilinirler fakat birçok kertenkele aynı özelliği taşır. Bukalemunlar değişik duygusal haller sonucunda renk değiştirirler. Bir bukalemun bir dakika içinde, yeşil, sarı veya beyaz; bir dakika sonra kahverengi veya siyah olabilir. Bukalemunların bu renk değişiminde ne kadar bilinçli oldukları net olarak yanıtlanmış bir soru değildir. Bazı çevresel etmenlerle de renk değişiminin tetiklendiği bilinmektedir.
Bukalemunlar ayrıca noktalı veya lekeli hâle de gelebilir. Çoğu insan bukalemunların, etraflarındaki ortamın içine karışmak için renk değiştirdiklerini düşünür; fakat renk değişimi aslında ışık ve ısı değişimlerine ya da herhangi bir ortama verilen bir tepki olarak ortaya çıkar. Bukalemunların renk değişimleri, hormon adı verilen vücut kimyasallarınca kontrol edilir ve bu kimyasallar derideki pigmentlere etki eder.
Ağaçlarda yaşayan bukalemunların, avlarını yakalamak için uzun ve yapışkan dilleri vardır. Vücudunun tamamı uzunluğunda olabilecek dili, boğazındaki güçlü kaslarca kontrol ödilir. Bukalemun dilini, insan gözünün Çok zor görebileceği bir hızla kullanır.