Çamurçulluğunun üç alt türü mevcuttur. Çulluklar ve çamur çulluklarının ikisi de uzun gagalı, gezgin kuşlardır. Çamurçulluğu Avrasya, Afrika ve Avustualya’ya kadar geniş bir dağılım gösteren bir kuştur. Çulluk, kum kuşu ve su çulluğuyla akrabadır. Yaşadıkları yerler, Amerika kıtasında Patagonya, Güney Amerika’nın güney ucu gölgeleri ve Kuzey Amerika’daki Arktiklerdir. Aynı zamanda Avrupa ve Asya’da da yaşarlar. Genelde omurgasızlar ile beslenir. Kışın ve göçte bitkisel gıdada alır.
Çullukların, uzun, ince ve aşağı doğru kıvrık gagaları vardır. Gezgin kuşlar olmalarına rağmen, kuru zeminlerde ve sudan uzak yerlerde yuva yaparlar. Gagalanın yengeç, deniz kabukluları, salyangoz, kurtçuk ve böcek yakalamak için kullanırlar. Çamur çulluğunun gagası biraz daha yukarı doğru kıvrıktır. Bu kuşların, üzerinde noktalar ve çizgiler bulunan; kahverengimsi ve grimsi tüyleri vardır. Çamur çullukları bataklıklara yuva yapar. Avrupa’da, Kanada’da ve ABD’nin kuzey kesimlerinde yaşarlar.
Ülkemiz üzerinden geçen göç bilgisi konusunda henüz bir bilgi oluşturulmamıştır ancak 2006-2007 yılları arasında bu kuşlarla ilgili Alaska Science Center tarafından yapılan bir bilimsel çalışmayı buraya eklemek yararlı olacaktır.
Kıyı çamurçulluğu Alaska kıyılarında yumurtlayıp kuluçkaya yatmaktadırlar. Asyanın doğu sahillerini izleyerek Eylül ayı başlarında Yeni Zelanda ve Avustralya’ya ulaşıyorlar. Bu çalışma sırasında 15 kuş uydu takip sistemli markalama yapılmış ve 6 tanesi Miranda sulaklığında tespit edilmiştir. Martın sonlarına doğru Avustralya ve Yeni Zelanda kıyılarından kuzeye göçe başlayarak Mayısın ilk günlerinde yumurtlamak için yeniden Alaska kıyılarında olmaktadır.
Yine İngiliz araştırmacılar İzlanda, İskoçya ve Norveç sahillerinde yumurtladıklarını, Avrupanın batı kıyılarını izleyerek Afrika’nın sulak alanlarına göçtüklerini belirtiyorlar.
Kıyı çamur çullukları, hiç durmadan ve beslenme yapmadan dünyanın en uzun uçuşlarını gerçekleştirirler. 13 bin 660 km uçtukları belgelenmiştir. Alaska’dan Yeni Zellandaya göç ettikleri belirlenmiştir.