Cumhuriyet özgürlükçü bir yönetim biçimidir. Peki Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak olan sizlersiniz nedir ve araştırınız sorunusu sizler için derledik. Ülke olarak sözümüzün geçtiği tek dönemdi belki, O yüzden bu sözlerin tümü altın harflerle tarih sayfalarında yerlerini almış ve hepimiz tarafından söylenip gelmektedir. Bu gün bile bir çok okullarda her hangi bir eğitimde Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği ey yükselen yeni nesil istikbal sizindir. cumhuriyeti biz kurduk onu devam ettirecek sizlersiniz ile ilgili kompozisyon ve bir çok ödevler ve dersler yapılmaktadır. Unutmadık unutmayacağız.
Tabiki ülkemizin kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün her konuda söylenmiş sözleri vardır. Ama bu gün Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak olan sizlersiniz sözünü ile Cumhuriyeti Atatürk kurdu bizde onu korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ancak o sözlerin hangi ortamda ve neden söylendiğini çoğumuz bilmemekteyiz. Atatürk bu sözüyle Cumhuriyete gençlerin sahip çıkması gerektiğini söylemiştir.
Bu sözler, popülizm (ucuz halkçılık) yapmak, laf olsun diye söylemek adına söylenmemiş, her biri yol gösterici, aydınlatıcı ve devrimlerin hangi zor koşullar altında gerçekleştirildiğini, ülkenin aydınlığı için bu devrimlerin mutlaka korunması ve geliştirilmesi gerektiğini anlatan birer köşe taşı olmuş ve silinmemek üzere tarihe geçmiştir.
Ülkemizde de Atatürk’ün önderliğinde 29 Ekim 1923 yılında ilan edilen cumhuriyet, bizlere güven veren ve bağımsızlık sonrası özgürce yaşamamızı sağlayan bir rejim olarak dünyanın birçok yerinde uygulanan halinden daha güzel uygulamaya konulmaktadır.
Atatürk Cumhuriyet’i gençlere emanet etmiştir. Yani Atatürk diyor ki, bizler her zaman hayatta olamayacağız, bu yüzden iler de gelen genç neslin Cumhuriyeti koru, güçlendir ve ilerlemesi için çalışıp çabalamalıdır. Çünkü o bu ülkeyi geleceğe ve uygarlık yoluna taşıyacakların gençler olduğunu düşünüyordu. O yüzden gençlerin bilinçli, çalışkan ve de ülkelerine bağlı bir nesil olarak yetiştirilmeleri için ne gerekiyorsa yapılmasını istiyordu. Gençler de vatanının birlik ve beraberliği için ve cumhuriyet için sürekli çalışmalıdır. Ülkemizi çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkarmalıyız. Cumhuriyet kolay kazanılmamıştır, nice analarımız, babalarımız, dedelerimiz, abilerimiz bu uğurda canını vermiştir. Biz gençler bunun için vaktimizi boş geçirmemeli ve her alanda ilerlemeye devam etmeliyiz. Cumhuriyet’te sahip olan bir ülkede olduğumuz için bunun kıymetini bilmeliyiz. ” Çünkü bugünlere yatarak gelinmedi.
Cumhuriyete kolay geçilmemiştir. Askerlerimiz ve Ulu Önderimiz bu uğurda nice savaşlara girmiştir. Bu uğurda canlarını feda etmeye hazır olmuşlardır. Atatürk ve dedelerimiz zor şartlarda Cumhuriyeti kurdular ve ilerlemesi için bizlerinde bir şeyler yapması gerekir.
İşte, bizler tüm bunların farkında olmalı, bu değerleri korumak adına elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Kurtuluş savaşında bu ülkenin temelleri atılmıştır. Hem de öyle sağlam bir temel ki yükselmeye fazlası ile müsait.
Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı cumhuriyeti sahiplenecek ve daha da ileriye götürecek öğrencilerdir. BU yüzden bu konuda araştırma yapmalı, okumalı yerinde saymamalı. Cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile, insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız. Bunları yaptığımız sürece sıkıntı olmayacaktır.
30 Ağustos 1924 tarihinde Afyon’a gelen Atatürk, Başkomutanlık Meydan Muhaberesini idare ettiği Zafer Tepe’ye anıt dikmek için geldiğinde kendisini coşkuyla karşılayan halka ve bilhassa gençler hitap ederek; “Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” Der.
Bu sözlerden de anlaşılaсağı gibi Cumhuriyeti korumak ve іlelebet уaşatmak bіzіm bir görevimizdir. Bunu onun ilkelerine bаğlı kalarak, vatanına ve devletіne hayırlı bir bіrey olаrаk ѕаğlаyаbiliriz. Bu görevi, bilimin ışığında ilerleyerek bu ülkeyi kalkındırmak, çağdaş muasır seviyeye ulaştırmaktır.
ATATÜRK’ÜN CUMHURİYET İLE İLGİLİ SÖYLEDİĞİ SÖZLER
Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, O’nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz.
Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
Öğretmenler! Cumhuriyet sizden düşünceleri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.
Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğiticileri, sizler yetiştireceksiniz, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle mütenasip bulunacaktır.
“Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk’ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin! .. Bu belli. Fakat zekânı unut! .. Daima çalışkan ol…”
“Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir…”
“Cumhuriyeti kuranlar onu korumaya da muktedir olmalıdır.”
Tarihi yaşadığımız gibi yazdık, fakat geleceği cumhuriyete inananlara, onu koruyanlara ve yaşatacaklara emanet etmek lazımdır.
Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.
Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli muhafızlar ister. Yeni nesli bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.
Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız.
Milletlerin tarihinde bazı dönemler vardır ki, belli amaçlara erişebilmek için maddî ve manevî ne kadar kuvvet varsa hepsini bir araya toplamak ve aynı doğrultuya yöneltmek gerekir. Yakın yıllarda milletimiz, böyle bir toplanma ve birleşme hareketinin önemli sonuçlarını kavramıştır. Memleketin ve devrimin, içeriden ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korunması için, bütün milliyetçi ve cumhuriyetçi kuvvetlerin bir yerde toplanması gerekir. Aynı cinsten olan kuvvetler, ortak amaç yolunda birleşmelidir.
Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir.
Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.
Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı. Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum.
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılapların amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağımıza uygun ve bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline değiştirmektir.
“Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakarlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır.”
“Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”
İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen; Türk İstiklal ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!