Birçok sürüngen denize dönmüştür. Dinozorlar karada hüküm sürerken, bilinen en büyük uçan omurgalılar olan Pterosaurslar gökyüzünde yaygınlaştı. Ichthyosaurslar, plesiosaurslar ve dev deniz timsahları, denizlerde sürüngen hanedanın temsilcileri olarak besin zincirinin en üstünde yerlerini aldı. PlesiaurEn tanıdık olanlan benzer gövdeleri ve yılan gibi boyunları olan büyük Plesiaurlardı. Esnek bir vücutları yoktu. Yüzgece benzer ön kısımlarını ve ön ayaklarını aşağı yukarı oynatarak hareket ederlerdi.
Plisaurlar, Plesiaurlar’ın akrabalarıydı ama daha kısa boyunları ve kocaman dişlerle donatılmış büyük kafataslan vardı. Bilinen en büyük ve en güçlü vahşî yaratıklardı. Kaplumbağalar da aynı dönemde gelişti. Bugünkülerden farklı olarak ilkel tipleri tam bir kabuğa sahip değildi.
Günümüzde bildiğimiz, sürüngenler ile memeliler arasında geçiş özelliklerini halen taşıyan 2 canlı vardır: ornitorenk (Ornithorhynchus anatinus) ve ekidna (Tachyglossidae spp). İşte bu memeliler de mezotermiktir (ılıkkanlı)! Konuyu incelediğimiz yazımıza buradan erişebilirsiniz. Aynı zamanda Mezozoik’te yaşayan uçan sürüngenler olan pterosaurlar ve deniz sürüngenleri olan plesiosaurların da aynı şekilde sabitsıcaklı olduğu düşünülüyor. Tam tersi ise hepsinin homeoterm (sıcakkanlı) olduğu düşünülen memeliler içerisinde çıplak kör fare (Heterocephalus glaber) adlı poikiloterm (değişkensıcaklı) tür tanımlanmasıdır!