Deniz canlıları içinde merak konusu olan deniz yıldızının gözü var mı? Eğer varsa şayet deniz yıldızının kaç gözü vardır? Ayrıca yine birçoğumuz deniz yıldızının kalbi var mı diye araştırma yapmaktayız.
Öncelikle hemen şunu belirtmek gerekir ki, günümüz hala deniz yıldızı araştırılıyor, ve birçok giz içeren ve çözülmemiş bir canlı olarak önümüzde duruyor. Deniz yıldızları’ndan çoğunun en büyük özelliği vücutlarında gerçekten yıldıza benzeyen beş tane çıkıntı olmasıdır. Bu hayvanın kalbi de yoktur. Denizyıldızları, dünyanın bütün okyanuslarında bulunur.
Derisi dikenliler sınıfından bir hayvandır. Denizyıldızı, dikenli bir derisi olan ve vücudunda kol benzeri kalın uzantılara sahip olan bir deniz hayvanıdır. Denizyıldızı türlerinin neredeyse tamamının “kolları” vardır ve bu yüzden de beş köşeli yıldıza benzerler. Bazı türlerin kırk hatta daha fazla kolu vardır. Çoğu denizyıldızı, kendisini korumak için kollarını düşürebilir. Eski kollarının yerine yenisi çıkar.
Denizyıldızının vücudu, karın kısmındaki ağzıyla kollardan meydana gelir. Ağzı, direkt olarak büyük, torba benzeri midesine bağlıdır. Vücudunun dışında, ağızdan, her bir kola doğru oluklar hâlinde çizgiler uzanır. İnce boru şeklinde sıralı ayaklar bu olukları sıralar. Boru şeklindeki ayakların ucunda çoğu zaman emici yuvarlaklar vardır. Denizyıldızı bu ayaklan kullanarak sürünür ve yiyecek bulur. Her kolun ucunda yer alan minik gözlerle ışığı algılar. Beyni yoktur, fakat sinir bağları kollarındaki oluklarda asılıdır.
Bir deniz yıldızı’nın üst yüzü dikenlerle kaplıdır. Bunlar hissiz dikenlerdir. Kollarının birleştiği yerlerde delikli bir tabaka vardır. Deniz suyu buradan içeriye girer ve kolların içindeki kanallara yayılır. Her kolun altında «ampul» veya «şişe» «ampullae» denen emici bir düzen vardır. Bunlar devreden suyu hidrolik etkisiyle hareket eder.