Develerin anlamsız birer kambur gibi görünen hörgüçleri aslında onlar için hayati bir değer taşımaktadır. Susuzluğa ve açlığa uzun süre dayanabilen bir hayvan olan devenin hörgücü hep merak konusu olmuştur. Develer yük çeki ve binek hayvanı olarak kullanıldığı gibi, yünü, sütü, derisi ve eti için de beslenir. Deve; Boynu uzun, sırtında bir veya iki hörgücü olan, attan iri, daha çok yük taşımakta kullanılan bir çöl hayvanıdır. Ayrıca Develere, “çöl gemisi” de denir ve bunun iyi bir sebebi vardır. Aynı, bir geminin denizde olmaktan dolayı çıkabilecek tüm sorunlarla uğraşması gerektiği şeklinde yapılandırılmış olması gibi; deve de, çölde seyahat etmek ve hayatta kalmak için vardır. iki tür deve vardır: (1) Hecin devesi de denilen tek hörgüçtü Arap devesi, (2) İki hörgüçtü Baktriyan devesi.
Diğer hayvanlar çölde açlıktan ve susuzluktan ölebilirler. Ama deve kendi suyunu ve yiyeceğini yanında taşıdığı için hayatta kalır. Yolculuğa başlamadan günler önce deve, sadece yer ve içer. O kadar çok yer ki, sırtında yaklaşık 45 kg ağırlığında yağdan bir hörgüç oluşur. Yani devenin hörgücü, yolculuğu boyunca kullanacağı bir yağ deposudur. Devenin ayrıca, mide duvarlarında yer alan matara şeklinde, suyu depoladığı torbaları vardır. Bu şartlarda bir deve, su kaynakları arasında hiç su içmeden birkaç gün yolculuk yapabilir.
Deve Hörgücü Ne İşe Yarar?
Develerde tek hörgücü olanlara Arap devesi, iki hörgücü olanına da Baktriane devesi ismi verilmiş. Genellikle deve hörgücünde su bulunduğuna, bu yüzden çöl hayatları uzunca bir yolculuklarına kadar dayanma gücü olmasından inanılmıştır. Asıl gerçeği, devenin vücudu su tükettiği sırada hörgücü de bir balona benzetilip sönerek inmesini sağlar. Deve hörgücünde yalnızca yağ vardır. Bu 30-35 kg’lık bir yağ tabakasıdır. Genelde çoğu hayvanlar belli bir süre sonra enerji kaynağını oluşturarak kullanılmak üzere vücudu bu yağı saklar. Fakat bu yağı hörgücünü kullanarak yaparlar. Deve hörgücü bu kavurucu çöl güneşinden koruma sağlar.