Dinozorlar 150 milyon yıl civarında dünya hayatına egemen olmuş Hayvanlardır. Sert kabuklu yumurtaları sayesinde pek çok yavru yaşadı. Dinozorların yumurtaları oldukça kalın kabukluydu. Bu kabuk içerisindeki yavruyu koruyor ve içindeki özel bağ sayesinde yavru güven içinde büyüyordu. Dinozorların birçok türü vardır. Bu türlerden bazılarının yumurtası küçük bazılarıda oldukça büyüktür. Bazı Dinozor yumurtaları kuş yumurtalarına çok benzer ve şaşırtıcı olarak küçüktür. Birçoğu şekil ve büyüklük olarak patates gibidir. Ufak olmaları demek oluyor ki yavrular doğduklarında küçük oldukları için ebeveynlerinin özenle bakımlarına ihtiyaç duyuyorlardı.
Dinozorların yumurtaları o kadar büyüktü ki; bazıları yaklaşık 4 kilogramdı ya da bir voleybol topu kadar; biliminsanları, bu karakteristik özelliklerini dinozor atalarından devralan kuşlar gibi hızlı bir kuluçka evresine deneyimliyor olduklarına inanıyorlardı. İncelenen iki tür dinozor embriyosu araştırma sonucuna göre, Moğolistan’daki Gobi Çölü’nde bulunan koyun boyutunda oldukça küçük bir dinozor olan Protoceratops yumurtası 194 gr ve Alberta, Kanada’da bulunan dev ördekgagalı dinozor olan Hypacrosaurus’a ait yumurtalar 4 kg’dan daha ağırdır.
Orodromeus yuvaları bulunduğunda aynı yerde başka dinozor yumurtaları da bulunmuştu. Bu yumurtalar daha küçüktü ve düz çizgiler hâlinde dizilmişlerdi. Daha sonra bu yumurtaların vahşi küçük Troodon yumurtaları olduğu anlaşılmıştır. Diğer saldırılardan uzak kalabilmek için Orodromeus kolonisinde yumurtlamakta oldukları anlaşılmaktadır. Bu alışkanlık, günümüzde guguk kuşu ve akrabalarında da yaygındır ama onlar yavrularını büyütmek için başka kuş türlerini seçerler.