Birçoğumuzun merak ettiği konulardan biri’de Ne Kadar Enerjiye İhtiyacımız Vardır? sorusudur. İnsanlar da diğer canlılar gibi bu enerjiyi besinlerden sağlar. Bu sebeple beslenme, gıdalarla ve nasıl kullanıldıklarıyla ilgilenen bilimdir. İnsan enerjisi, tüm kültürlerde karşılaşılan bir terimdir ve eski zamanlardan beri insanın yaşamasını sağlayan görünmez bir kuvveti belirtmek için kullanılmıştır. İnsanlar diğer bütün canlılar gibi yaşamak için besinlere ihtiyaç duyarlar. Günlük enerji ihtiyacımız ne kadar hareket ettiğimize bağlıdır. Yiyecekler, kitap okumaktan, koşu yanşı yapmaya kadar yaptığımız tüm hareketlere enerji sağlar.
Örneğin bütün gün bilgisayar başında oturan ve az hareket eden bir kişinin yaklaşık 10000 kJ (yaklaşık 10 bütün ekmek yemeye eşdeğer) enerjiye gereksinimi vardır. Ama tüm gün çalışan bir inşaat işçisinin 18000 kJ (yaklaşık 18 bütün ekmek yemeye eş değer) enerjiye ihtiyacı olabilir.
Besinler aynı zamanda, vücudun dokulannı geliştirmesi, koruması, organları ve sistemlerini düzenlemesi için gereklidir. Vücudun enerji ihtiyacı, sadece cinsiyet, sağlık ve iklimle değil, yaş itibariyle de değişiklik gösterir. Yukarıdaki diyagramdaki şekillerin büyüklüğü, doğumdan yetişkinliğe kadar ihtiyaç duyulan karşılaştırmalı enerji gereksinimini göstermektedir. İki yaşına kadar bir çocuğun duyduğu enerji diğer yaş gruplarından fazladır. İleriki yaşlarda metabolizma yavaşlar ve enerji ihtiyacı düşer.
Vücut büyük ölçüde sudan oluştuğu için, büyük miktarlarda suya ihtiyaç duyar. İnsan vücudunun genellikle yüzde elli ile yetmiş beşi, sudan oluşmaktadır.
Ayrıca yakıtlardaki kimyasal enerji, çeşitli makinelerde ihtiyacımız olan enerji türlerine dönüştürülebilir. Örneğin buharlı trenlerde kömür, yakılarak trenin hareket etmesi için gerekli olan kinetik enerjiye dönüştürülür. Termik santrallerde ise kömür yakılarak, kömürün içindeki kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüştürülür.