Her yıl olmak üzere 1 Nisan şakaları yapılmaktadır. Peki Hiç merak ettiniz mi? 1 Nisan Şakası Nasıl Ortaya Çıktı? veya 1 Nisan Şakası Nasıl başladı. 1 Nisan, dünyanın neredeyse her yerinde şaka yapma günü olarak kabul edilir, insanlar birbirlerini şaşırtacak şeyler yaprak eğlenirler. Avrupa’da “Aptallar Günü” olarak da anılan bu gün, komik bir tarihî olaya dayanır. Eskiden, Avrupa’da yılbaşı 1 Nisan olarak kabul ediliyordu.
Hemen hepimizin hayatında en az bir kere yaptığı ya da en az bir kere maruz kaldığı, Nisan şakaları akıllarımızda yer etmiştir. Her kültürden insanlar hemen her yıl 1 Nisan tarihinde tanıdıklarına çeşitli şakalar ya yapan ya da şakalara maruz kalan taraf olurlar. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanmaktadır.
1564 yılında, Fransa Kralı IX. Charles günümüzde kullanılan takvimi kabul etti ve . yılın başlangıcı 1 Ocak olarak değişti. O günün ilkel iletişim yöntemleri sebebiyle birçok kişi bu karardan haberdar olmadı. Bazıları ise bu değişikliği reddettiler. Bu durumdan faydalanan bazı şakacılar ise 1 Nisanda yapılacakmış gibi uydurma partiler ilan ettiler, gerçek olmayan haberler ürettiler ve boş hediye kutuları hazırladılar. 1 Nisanda bu tuzağa düşen kişilere de “Nisan Balığı” ya da “Nisan Aptalı” gibi isimler takıldı. Sonradan geleneksel hale gelen şakalar tehlikeli veya küçük düşürücü olmadığı sürece, 1 Nisan son derece eğlenceli bir gündür.