Yüzyıl veya asır, kelime anlamı olarak arka arkaya gelen yüz yılı anlatmak için kullanılır. Ancak aslında yüzyıl terimi yüz tane yıldan oluşmak zorunda değildir. Miladi Takvime göre yüzyıl hesaplamalarını kullanmaktayız. Miladi Takvimin başlangıcı 0’dır. Birçok zaman derste (özellikle tarih dersinde) öğretmenin verdiği tarihi yüzyıl olarak yorumlamak veyahut öğretmenin verdiği yılın kaçıncı yüzyıl olduğunu o an hızlı bir şekilde düşünmek gerekir. Bu konuda sizlere çok basit bir yöntemle yüzyıl hesaplamasını nasıl yapacağınızı anlatalım.
Kolay bir hesaplama ile şuan kaçıncı yüzyılda olduğumuzu kolaylıkla tespit edebiliriz.
mesela 2019 yılı kaçıncı yüzyıl olur. (2019 + 1=21) sonuç böyle umarım anlaşılmıştır. Ayrıca bir önümüzdeki yüzyılda mesela 22. yüzyıl ne zaman sorusuda çok basit. Yani 2019 yılında yaşayan bir kimse 21. yüzyılda yaşamış sayılır. 2019 yılı dört basaklı olduğu için her zaman ilk 2 rakamını 1 ile topluyoruz.
Kolay bir hesaplama ile şuan kaçıncı yüzyılda olduğumuzu kolaylıkla tespit edebiliriz. Mesela şuan hangi yıldayız diyelim ki 1881 yılındayız. Buna göre yapmanız gereken tek işlem şudur. (1881 + 1 = 19) topladıktan sonra sonuç ortaya çıkıyor. Yani 1881 yılında yaşayan bir kimse 19. yüzyılda yaşamış sayılır. 1881 yılı dört basaklı olduğu için her zaman ilk 2 rakamını 1 ile topluyoruz. Bir örnek daha verelim; mesela 2018 yılı kaçıncı yıl olur. (2018 + 1=21) gördüğünüz gibi sonuç basit ve kolay. Şuanda 2018 yılında olanlar 21.yüzyılda veya asırda yaşıyorlar.
Peki şimdi biz soralım sizlere bakalım bilecekmisiniz. Peygamber Efendimiz (asv), doğumu hicretten önce 571 yılında rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de doğmuştur. Buna göre Hz Peygamberimiz sallalahu aleyhi vessellem kaçıncı asır veya yüzyılda yaşamıştır. Bu işlemi yaparak bize yollayabilirsiniz.