A harfiyle başlayan çiçeklerin adları desek kaçımız kaçta çiçek çeşidini söyliyebilir ki, Baş harfi A olan çiçek türlerini sizler için derledik. A harfi ile başlayan çiçeklerin isimlerini yazmadan önce kısa bir bilgi sunalım ki bu da faydalı olacaktır.
Dünyada yüzbinlerce çiçek çeşitleri bulunmaktadır. Çiçek bir bitkinin üreme organlarını taşıyan kısmıdır. Hemen hemen herkes çiçekleri sever. Hatta birçoğu hoş kokulu ve güzel renklidir. Çiçeklerin, bitkilerin insan mutluluğu üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bulunuyor. Bu nedenle de süs olarak, bahçelerde, parklarda, evlerde yetiştirilir. Çiçeklerin çoğu dıştan içe doğru sırasıyla çanak yaprak, taç yaprak, erkek organlar (stamen) ve dişi organlar (pistil) denen dört temel bölümden oluşur.
Bitkilerin büyük bir kısmının döllenmesini böcekler sağlar. Dişi organın tepeciğine konan çiçek tozlari bir boru meydana getirerek yumurtacığın deliğine kadar uzanır, orada yumurta hücresiyle birleşerek döllenmiş yumurtayı meydana getirir .
Aynısefa :
İngilizceden çevrilmiştir-Calendula officinalis, tencere kadife çiçeği, nemli, ortak kadife çiçeği veya Scotch kadife çiçeği, Asteraceae familyasının Calendula cinsinden bir bitkidir. Muhtemelen güney Avrupa’ya özgüdür, ancak uzun ekim tarihi kesin kökeni bilinmez hale getirir ve muhtemelen bahçe orijinli olabilir.
Ay çiçeği :
Ayçiçeği, papatyagiller familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.
Avize Çiçeği (yucca) :
İngilizceden çevrilmiştir-Adam’ın iğnesi ve ipliği olan Yucca filamentosa, Asparagaceae familyasında, güneydoğu ABD’ye özgü bir çiçekli bitki türüdür. 3 m boyuna kadar büyüyen, bahçecilikte mimari nitelikleri ile değer verilen dökmeyen bir çalıdır.
Ateş Çiçeği :
Ateş çiçeği, ballıbabagiller familyasından doğal olarak Brezilya’da yetişen bir ada çayı türü.
Ateş Çalısı (Photinia) :
10 m.’ye kdar boylanabilen, 5 m.’ye kadar taç çapı yapabilen, boylu çalılardır. Gövde kahverengidir. Yapraklar parlak yeşil renkte kalın, kenarlara düzenli dizilişlidir.
Atatürk Çiçeği :
Atatürk çiçeği, Noel yıldızı veya Poinsettia’, anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan sütleğengiller familyasına ait bir çiçek türü. Ortada küme oluşturan küçük sarı çiçekleri, taçyaprağa benzeyen, genellikle kırmızı renkli bürgülerle çevrilidir.
Aster :
Aster ve Yıldız Papatyası gibi adlarla tanınır. Yıldızpatı, Kasımpatı ile Saraypatı çiçekleri kadar makbuldür. Çiçeklerinin küçük fakat çok olması ve A|tun çiçeği(Dimorphetea)özel olarak renklerinin çekiciliği bu çiçeklerin yayılmasına sebep olmuştur. Ömürlü bir çiçektir.
Aslanağzı :
Aslanağzı, Plantaginaceae familyasına ait, Antirrhinum cinsinden tek yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı. Yakın zamana kadar, geniş çaplı DNA araştırmalarının sonuçları alınana değin, grubun Scrophulariaceae familyasına ait olduğu sanılmaktaydı. Boyu 40–80 cm’e kadar çıkabilir.
Altınçanı (Forsythia) :
Altınçanak Zeytingiller ailesinden sert, yapraklarını döken ağaççıklar içeren cins. Altınçanak cinsi üyeleri, ilkbaharda çiçek açan ağaççıkların en gösterişlilerindendir. Daha yaprakları bile çıkmadan, ilkbaharın başların parlak sarı çiçekler açarlar.
Aloe Vera :
Tıbbi sarısabır, Asphodelaceae familyasından tıbbi amaçlarla kullanılan bir sarısabır türü. Yaprak, iki bölümden, meydana gelmiştir. Müshil olarak kullanılan ve antrakinonlar adı verilen maddeleri içeren yeşil kabuk bölümü ve Aloe jeli olarak adlandırılan müsilaj bölümü.
Allium :
Allium, Alliaceae familyasına dahil olan ve soğan, sarımsak, pırasa gibi çok bilinen türleri içeren bir bitki cinsidir. İçermiş olduğu 1250 kadar tür ile dünyanın en büyük bitki cinslerinden biri olan Allium, bazı sınıflandırmalarda Liliaceae familyasına dahil edilmiştir.
Akasya :
Akasya, baklagiller familyasından gelen, kapalı tohumlu ve çift çelenkli bir bitkidir. Bitkinin cinsi Acacia olarak adlandırılır. Akasya ile hep karıştırılan ve ‘Yalancı Akasya’ olarak adlandırılan Robinia ise aynı familyadan gelmesine rağmen farklı bir cinstir ve Akasya’nın bir alt türü değildir.
Agave :
Agave, Orta ve Güney Amerika’da yayılış gösteren sabırgiller familasından etli bitki cinsidir. Türleri Türkçede sabır otu ya da kısaca sabır olarak bilinir. Görünüşü benzer olan Aloe vera ile karıştırılmamalıdır. Aynı familyadan avize ağacına benzeyen sabır türleri popüler süs bitkileridir.
Afrika zambağı :
İngilizceden çevrilmiştir-Agapanthus africanus, Agapanthus cinsinden Güney Afrika’daki Ümit Burnu bölgesine kadar uzanan bir bitkidir. Bahçelerde yetişmesi için A. africanus, A. praecox’tan daha zordur ve A. africanus olarak satılan hemen hemen tüm bitkiler aslında A. praecox’tur.
Ada Çayı :
Ada çayı, ballıbabagiller familyasından Salvia cinsini oluşturan kokulu bitkilere verilen ad.
Açelya :
Açelya, fundagiller familyasının ormangülü cinsinden bazı bitki türlerine verilen ad. Anavatanı Kuzey Amerika ile Asya’nın tepelik bölgeleri olan bu bitkilerin çoğu ormanlarda, kayalık akarsu kıyılarında, bataklık ve gölge yerlerde yetişir.
Acem Borusu :
İngilizceden çevrilmiştir-Campsis radicans, Bignoniaceae familyasının çiçekli bir bitkisidir, doğuda Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alır ve batı Amerika’nın bazı bölgelerinde, ayrıca Ontario’da, Avrupa’nın bazı bölgelerinde ve Latin Amerika’daki dağınık yerlerde doğallaştı.
Abelya (Abelia) :
Abelya, hanımeligiller familyasına ait, çalıları kapsayan bitki cinslerine verilen genel bir ad. Dalları tüylü, yaprakları ılıman bölgelerde hep yeşil kalır, soğuk yerlerde ise kış geldiğinde dökülür. Temmuz ayının ortasından başlayarak dallarının ucunda 15–25 cm uzunluğunda, salkım biçiminde çiçekler açar.