Mâbed; Kendi adını verdiği ABD-ÜL-AZİZ MAHALLESÎN’de MÜ’MİN HALİFE MESCÎDİ’nin göneyindcdir. Mescidin altı taş, üstü ve kubbesi tuğla ile yapılmıştır. Mescidin kubbesinde göze çarpan bir hususiyet vardır. Kubbe dışardan boğum boğum sivrilmektedir. Mescidin kapısı batı köşesinden açılır. Dört tarafına birer pençeresi vardır. Kıble tarafına ve sağına
sonradan birer pençere daha açılmıştır. Mâbed ŞEKERFU-RUŞ, TERCÜMAN, ERDEM-ŞAH ve AKSÎNLE’deki künbetli mescidlerin tipine mensupdur.
Mihrabı eskiden kıymetli çinilerle süslü idi. Bunlar tamamen aşırılmıştır. Şimdi yalınız beş parça mavi çini kalmıştır. Mabed,78 sene evvel tamir görmüştür. Önünde eskiden bir de çeşme vardı.
Hiç bir yerinde yapanı, yaptıranı ve yapıldığı tarihi gösteren bir kitabe yoktur.
Fâtih’in Gedik Ahmed Paşa’nm sadrazamlığı zamanında KARAMAN ÎLİ evkafını ve emlâkini tespit ettiren defterinde bu Mescid kısaca (vakf-ı mescid-i mahalle-i Abd-ül-aziz) şeklinde yer almış ve evkafı tespit edilmemiştir. O vakit da küçük bir mahalle mescidi olduğu anlaşılmaktadır. Fakat mescid mahalleye mi, mahalle mescide mi ad vermiştir.? Bunu şimdilik kestiremiyoruz. Mescidin yedinci hicret asrının ilk rub’unda yapıldığını inşa tarzından okuyoruz.
Kaynak : İbrahim Hakkı Konyalı