Abelya (Kelebek Çalısı) bitkisi Çin kökenli melez bir türdür. Ülkemizde hemen hemen her bölgemizde yetiştirilir. Ayrıca Bahçeye gruplar halinde dikilebilir. Abelya bitkisi ışığı isteyen kara ikliminin hakim olduğu yerlerde, yarı gölge gibi yerlerden hoşlanan bir bitki olup; denize yakın bölgelerde ve güneş alan mekanlarda kolaylıkla yetişebilir.
Abelia bitkisi dağınık bir tepe yapar ve orta hızda büyür. Yapabileceği maksimum boy 2-3 metredir. Sürgünleri ince tüylü olan Abelia sığ kök yapar. Yaprakları sıcak iklimlerde hep yeşil, soğuk iklimlerde yaz yeşili veya hep yeşildir. Yapraklar 1,5–3 cm uzunluğunda, yumurta biçiminde; kenarları hafif dişli, ucu sivri, üst yüzeyi çok parlak koyu yeşil; alt yüzeyi açık, parlak, yeşil renklidir. Sonbahar renklenmesi kahverengi veya kırmızımsıdır.Diğer bitkiler gibi normal bir büyüme hızında olup, yazın başlangıcından sonbaharın sonlarına kadar beyaz, pembe, açık mor gibi küçük çiçekler açan; kenarları dişli olan yapraklara sahiptir.
Çiçek açma zamanı Temmuz-Ekim arasıdır. Gösterişli, beyaz veya pembe renkli, çanak yapraklar kırmızımsıdır. Meyve içerisinde 1 adet tohum bulunur.
Işık: Güneşi sever ve yarı gölgeye dayanıklıdır.
Nem ve su: Nemsiz ortamları sever.
Toprak: İyi drenelı ve geçirgen toprak sever.Humuslu ,kumlu, kumlu balçuk.
Boy: 40-50cm
Taç genişliği: 80-100cm