Aerosol, bir katının veya bir sıvının gaz ortamı içerisinde dağılmasıdır. Havadaki aerosol yoğunluğunun fazla olması direkt insan sağlığına zarar verdiği gibi çevreye de etkileri mevcuttur. Bilim adamları dünyanın çevresindeki koruyucu ozon tabakasında bir delik saptamışlardı. Ozon deliği, 1970’lerin sonundan beri kutuplar üzerindeki stratosferde (ozon tabakası) ilkbaharda görülen ozon hacmi düşüşünü ifade eder.
Oksijenin bir biçimi olan ozon, Güneş’in zararlı ışıklarının yüzde 90’ını süzer. Öyle ki havadaki bulutlar, yere yakın bölgelerde oluşan sis ile ev ve de sanayilerin bacalarından çıkan dumanlar, aerosol karışımlara verilebilecek en iyi örnekler arasında yer almaktadır. Ozon tabakasındaki deliğin sebebi kullandığımız kloroflorokarbon (CFC’ler) adındaki kimyasallardır. Bu kimyasallar; buzdolabı, soğutucular ve aerosol tenekelerinde kullanılır.
CFC’lerin kullanımı artık tamamen kısıtlanmıştır ama ozon tabakasının kendi kendini onarması çok uzun yıllar alır. Mesela Muson sezonlarını etkileyebilir. Amerika’yı bu yaz vuran beklenmedik fırtınalar örnek olabilir. Aerosoller güneşten gelen ışımanın ne kadarının atmosfer tarafından emildiği, ne kadarının yansıdığına etki eden faktörlerden.
Aerosolların içinde bulunan zararlı maddelerin insan sağlığına nasıl zarar verdiğini anlatan Güneş, “Bu maddelerin insan sağlığına verdikleri zararların genellikle cilt kanserine, bağışıklık sisteminin bozulmasına ve gözlerde kataraktın oluşmasına sebep olduğu biliniyor. Yaşlı hastalar ve astım hastaları da çok zarar görüyor. Ayrıca aerosol içindeki maddeler hava kirliliğine de sebep oluyor.” diye belirtti.