Günümüzde dünyanın her yerinde bulunan zencilerin kökeni Afrika’dır. Bu insanların ciltleri atalarının Afrikada yıllar yaşaması sebebiyle tesiller boyunca güneş ışınlarına maruz kalmıştır.
Güneş ışınları insan cildini karartır. Bunun sebebi, yoğun güneş ışığındaki zararlı ultraviyole ışınlarına karşı vücudun melanin isimli renk pigmentini fazla üretmesi ve bu sayede vücudu korumasıdır. Koyu ten rengi ise, yaşadıkları bölgelerdeki ortam koşullarına sağladıkları uyumun bir sonucu. Derimize renk veren pigmentlerin türü ve miktarı genler tarafından belirlenir. Bu genlerden biri olan MC1R geni melanosit hücreleri tarafından salgılanan melanin pigmentinin türünü ve miktarını belirlemenin yanı sıra pheomelanin pigmentinin eumelanin pigmentine dönüşmesini sağlar. Binlerce yıl bu bölgede kalan insanlar da her gelen nesilde biraz daha koyu renkte doğarak, sonunda
koyu kahverengi ve siyaha yakın renkte bir ırk haline gelmişlerdir.
Bu tip bir değişim çok uzun süre gerektirdiği için Amerika ve Avrupa’da yaşayan zencilerin tenleri hâlâ koyu renktir. Afrika’da ten rengi değişimleri ile ilişkili olan genetik çeşitlilikler üzerinde yapılan araştırma, Afrikalı insanların niçin geniş miktarda farklı ten rengine sahip olduğunu açıklamaya yardımcı oluyor ve ten rengimizi kontrol eden etmenlerin, ırk kavramlarının kabul ettiğinden daha karmaşık olduğunu gösteriyor.