Ağaçlar Neden Budanır
Ağaçlar, onların bakımını yapan ve meyve gibi mahsuller toplayan çiftçiler tarafından ya da belediye ekipleri tarafından belli zamanlarda budanmaktadır. Odunlaşmış bitkilerde kırık, ezik, hastalık, sık ve eğri büyümekte olan dallar budanarak ağaçlara düzgün şekiller verilir. Ağaçlar hayatlarını kendi kendilerine zaten sürdürmektedir fakat zayıflayan ve hatta çürümüş dallarından kurtulmaları uzun zaman almaktadır. Ağacı budamadan önce nerelerin budanması gerektiği tespit edilir. Ağacın boyuna vermesi için ağacın en alttan çıkan dalından başlanarak ağaç budanır.
Budama işlemi, ağacın boş yere enerji harcayan bu sağlıksız ya da gereksiz dallarını kesip atma işidir. Bu sayede ağaç sağlıklı dallarına daha çok enerji verebilme imkânı bulur. Böylece ağaçlar hem daha kaliteli meyve vermekte hem de daha iyi ve hızlı büyümektedirler. Dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi gibi işlemler de budama olarak adlandırılır. Bazı yerlerde bilhassa otellerde çevreye güzellik katmak için ağaçlar budanır. Ağaçlara farklı şekiller verilir.
Budama sonrasında neler yapılmalıdır?
Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.