Ahtapotlar kapalı dolaşım sistemine sahiptirler yani kan damarlar içinde kalır. Üç kalpleri vardır: vücutta kanın dolaşmasını sağlayan sistemik kalp ve her iki solungaçtan kanın geçmesini sağlayan iki solungaç kalbi.
Ahtapotlara ait olan bir diğer özellikte kollarının sayısıdır. Ahtapotun 8 kolu bulunmaktadır. Aslında kalp sayısının fazla olmasının nedeni de 8 ayrı kalbe kan pompalamak için tek bir kalbin yetersiz olmasıdır. Yine ahtapotlar diğer canlılara nazaran tek beyne değil 9 beyne sahiptir. Ayrıca ahtapotlar çok yumuşak ve esnek bir vücuda sahiptirler. Bu özellikleri ile gözleri kadar büyük olmayan deliklerden dahi geçebilirler. Bunları savunma mekanizmaları olarak da kullanmaktadırlar
Ahtapotlar Hakkında İlginç Bilgiler
- Ahtapotlar yunus ve balinalardan sonra denizdeki en zeki canlıdır ve oyun oynamayı severler.
- Düşmanlardan korunmak için renk değiştirirler veya mürekkep balığı gibi siyah mürekkep püskürtürler.
- 50’ye yakın türü vardır. Bazıları birkaç santimken bazıları 10 metre büyüklüğündedir.
- Ağırlıklı olarak Pasifik Okyanusu ve Hint Okyanusu’nun derinliklerinde yaşayan mavi halkalı ahtapot (Hapalochlaena lunulata), dünyanın en zehirli hayvanlarındandır. Panzehiri bulunmamaktadır. Siyanürden binlerce kat daha zehirlidir. Kendisine yaklaşıldığında uyarı amaçlı fosforlu gibi olan mavi halkalarını yakıp söndürür.
- Kabuklu canlıların kabuklarından kendilerine ev yapabiliyorlar.
- Ahtapotların kanlarının rengi mavidir. Bunun sebebi yukarıda da anlattığımız gibi kanlarında bulunan hemosiyanin maddesidir. Hemosiyanın yapısında bakır bulunur ve oksijenle birleştiğinde mavi rengi alır.
- Kore’de ahtapotlar canlı olarak yenir.
- Ahtapotlar yumuşakça grubundandır ve iskeletleri bulunmamaktadır.