Vatanı Kuzey Amerika’dır Vatanında 2400 m. rakımına kadar çıkar. Yurdumuzun iç kesimleri hariç diğer kesimlerinde optimal gelişim gösterir. Genellikle Alçak nehir kıyılarında ve akarsu boylarında yayılış gösterir. Florida’dan Kanada’ya kadar geniş bir alana yayılır. Adını ağır, beyaz ve sert olan odunundan alan Akçaağacın gövdeleri genç yaşlarda düzgün ve pürüzsüz, sonraları derin çatlaklı levhalar halinde parçalanmış olan kabukları vardır.
Bir piknik alanında karşılaştığınız bu bitkiyi ziyarete gittiğinizde sonbaharda yapraklarının sarı-kırmızı; yazın ise yeşil olduğunu görürsünüz. Hatta Yapraklar bazılarında sapından koparılınca süt çıkar. Kendi içerisinde çeşitli türlere ayrılan bu bitkinin ülkemizde görülen türleri arasında tatar akçaağacı, ova akçaağacı, Fransız akçaağacı ve çınar yapraklı akçaağaç bulunuyor.Türkiye’de akağaç cinsinin 18 türü vardır.
Işık: Işıklı ve yarı gölge sever.
Nem ve su: Orta derecede nem ve su ister.
Toprak: Muhtelif toprak türlerine uyum sağlar. Nemli gevşek topraklar ideal toprak tipidir.
Boy: 10-15m
Taç genişliği: 10-12m
Akçaağaç Nerede Yetişir?
Akçaağaç, sapindaceae familyasında yer alan bir bitki türüdür mevsimsel olarak yaprakları renk değiştirir. Ilıman iklim kuşağına has bir ağaç türüdür. Özellikle yetişme alanı kuzey yarım kürede yer alan ılıman iklime sahip coğrafyalardır.
Akçaağaç bitkisinin ışık isteği yüksektir. Bu yüzden ışık oranı yüksek olan yerlerde daha verimli bir şekilde yetişir. Akçaağaç şurubunun genel sağlığa olan faydalarının tespit edilmesiyle birlikte, sağlık sektörüne hammadde sağlamak amacıyla daha fazla yetiştirilmeye başlanmıştır.