Türlere göre bileşimin değişiklik göstermesiyle birlikte, nörotoksik (sinir sistemine hasar verici) özellikte kabul edilen akrep zehirlerinin içeriğinde çeşitli toksinler, biyojenik amonyaklar, enzimler, tuzlar, su ve diğer özel maddeler bulunuyor.
Akrebin zehiri neye iyi gelir?
Akrep zehri, akreplerin telsonlarında bulunan, birçok protein, peptid ve biyolojik yönden etkin bileşiklerden oluşan nörotoksik etkili bir salgı olup, genellikle avını yakalamada ve sindirimde kullanırlar. Dünyadaki 1750 akrep türü içinde ancak 50’sinin zehirli, 20-25’inin öldürücü olduğu biliniyor. Türkiye’de ise 19 akrep türünden 8’i zehirlidir. Bu 8 tür arasında 2’sinin çok zehirli ve “ölümcül” olduğuna dikkati çekmek gerekir.
Akrep zehirleri yaklaşık 1960’lardan bu yana özellikle biyoyararlanım etkileri de çalışılan moleküller. Akrep zehirleri bir kokteyl gibi, bir karışım. Bunların içinde zehirli bileşenler varken zehirli olmayan bileşenler de var.
AKREP ZEHRİ NERELERDE KULLANILIYOR? Özellikle ilaç sektöründe kullanılan akrep zehrinden, silah savunma sistemi, kanser, ağrı kesiciler grubu, anestezide de yararlanılıyor.
Akrep zehiri neden değerli?
akrebin zehri hakkında bilgi ile ilgili görsel sonucu
“BİR DAMLASINDA 150 PROTEİN VAR”
Her bir damla zehrinde onlarca proteinin olduğunu aktaran Yılmaz, “Akrebin her bir damla zehrinden 150 adet protein var. Bu proteinlerin her biri ayrı ayrı hastalıklarda şifa olarak kullanılıyor.