Işık: Bol güneşli yerleri sever
Nem ve su: Su isteği vardır.
Toprak: Çok fazla isteği olmamakla beraber humusça zengin topraklarda güzel gelişim gösterir
Boy: 40-50cm
Taç genişliği: 50-60cm
Ana vatanı Yeni Zelanda’dır. Ana vatanında dekoratif olmanın ötesinde, yerlileri Maorilerin yararlandıkları bir bitkidir. Çok yıllık bitkidir. Yapraklarını dökmez. Özellikle büyük saksı ve küplerin içine çok dekoratif bir görünüm sergileyen Phormiumlar, renkli mevsim çiçekleri ve çiçekli çalı türleri arasında göze hitap eden, tamamlayıcı bir etki yaparlar. Sert yapraklarından sepet ve benzeri gereçler yapılır, Asyalı komşularının yararlandığı bambu kamışına benzer işlerde kullanılır. Yara kapatıcı ve mikrop öldürücü etkilerinden dolayı yapraklarından yaraları iyileştirmede, ipliksi yapısı sayesinde de kırıkları sarmada yararlanılır. Botanikçiler sabırlık (Agave) ailesinden mi yoksa zambakgillerden mi olduğuna tam olarak karar verememişler.
Bitkinin tek kusuru, soğuklarla karşı başının dertte olmasıdır. Kışların sert geçtiği bölgelerde saksı içine dikilmesi veya sera ortamına alınması gerekir. Böylece kış aylarının dondurucu soğuklarından bir nebze de olsa koruyabiliriz bitkimizi. Eğer doğrudan bahçeye dikilmişse don tehlikesi geçinceye kadar dip kısmı karton ve kuru yapraklarla örtülerek kök koruması sağlanır. Yaprakları da koruma amaçlı olarak bağlayıp, hava geçiren bir koruma filesiyle sarabilirsiniz. Bu fileyi tüm Botanikçilerde bulabilirsiniz.
Drenajı çok iyi, geçirgen ve hafif killi bir bahçe toprağı ister. Aksi takdirde biriken su yüzünden kökleri hemen çürür. Yazların kurak geçtiği yerlerde düzenli sulama yapılmalı. Toprağının kuru kalması büyüme hızını kestiği gibi, parazit ataklarına açık olmasına da neden olur. Ilıman sonbaharlarda gelişmesini sürdürür. Nemli tutulduğu sürece kireçli toprağı kaldırır. En ideal karışım, hafif, kumlu ve yaprak gübresi ile zenginleştirilmiş topraktır. Deniz kenarlarını ve denizden gelen nemi sever.
Kaya bahçelerinde kullanılmasını tercih ederim. Etrafına da Afrika zambağı Agapanthus, ortanca, kana, süs muzu ile birlikte çok hoş görünür. Ayrıca Lantana, Aster, çeşme papatyası gibi yuvarlak formda, çiçekli çalı türleri ile de görsel bir şölen yaratır. Mevsimlik çiçeklerde kullanılması muhteşem bir görüntü oluşturur. Yaprak uçlarında sararmalar olursa bitkim ölüyor diye korkmayın. Ya soğuklardan etkilenmiştir ya susuz kalmıştır ya da çok su verilmiş olup geçirgen olmayan toprakta kökler boğulmuştur. Bu sararan yaprakları dipten düz bir şekilde budama yapabilirsiniz. Fazla suyu varsa da mutlaka toprağını havalandırın. Dipten budama yapmış olduğunuz yapraklar aynı zamanda yeni sürgünlerin çıkmasına yardımcı olur. Kök ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Kökleri zedelemeden uygun karışımlı toprağına dikin. Bitkiniz kendini toparlayıncaya dış koşullara karşı koruyun.